Vražedné násilí ve Švédsku: nejvíce případů za téměř 20 let

Vražedné násilí ve Švédsku: nejvíce případů za téměř 20 let

Foto: MillaF / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Podle poslední výroční zprávy švédské Národní rady pro prevenci kriminality (Brå) loni Švédsko zaznamenalo nejvyšší míru vražd a zabití za dobu nejméně 18 let, přičemž 124 lidí přišlo o život po násilném útoku.

Vloni Brå zaznamenala nejvyšší počet případů smrtelného násilí od začátku sledování v roce 2002. „Měli jsme klesající trend do roku 2012. Za zvyšujícím se počtem úmrtí v poslední době stojí vražedné násilí v kriminálním prostředí, " řekl výzkumný pracovník Brå Jonas Öberg. "Násilí s následkem smrti v rodinách ale neroste."

Zabití zbraní

Plných 48 ze 124 případů zahrnovalo zabití zbraní, přičemž počet smrtelných střel v regionu Stockholmu se za poslední dva roky více než zdvojnásobil, přičemž v roce 2018 bylo zastřeleno 11 osob, v roce 2019 - 18 a v roce 2020 - 23 lidí.

Öberg uvedl, že je těžké říci, proč v loňském roce došlo k vyšší míře smrtelného násilí, a varoval před snahou vše shodit na pandemii.

"Zde muži zabíjejí muže a jsou to mladí muži ve věku 20 až 29 let," řekl. „Většinou jde o zbraně a většina těchto vražd se odehrává venku." Míra násilí na ženách nebo dívkách mírně poklesla. 

Celkem trestných činů

Celkový počet hlášených trestných činů se v roce 2019 celkově zvýšil pouze o 1 %, na celkem 1,57 milionů trestných činů.

Vandalismus a drogy vedou

Nejvýraznější nárůst zaznamenal vandalismus a drogová trestná činnost, přičemž v hlášených případech došlo k nárůstu o 14 % a 10 %. To by mohlo odrážet skutečnost, že byly zrušeny například všechny vzdělávací programy, což poskytlo pachatelům spoustu volného času.

Reklama

Jinde pandemie „pomohla“

Počet některých zločinů naopak klesal zřejmě z důvodu pandemie:

  • kapsářství o 44 %
  • loupeže v hotelích, kavárnách, restauracích, kinech, divadlech a mládežnických centrech o 40 %
  • loupeže ve školách, knihovnách, sportovních centrech, kostelech a muzeích o 22 procent
  • napadení neznámou osobou o 12 % u mužů a 10 % u žen.

Více znásilnění

Počet hlášených znásilnění v roce 2020 vzrostl o 9 %. „Zkoumali jsme to a nezjistili žádný pandemický účinek. Myslím, že to začalo už před příchodem pandemie a nezjistili nic, co by ve společnosti vedlo k nárůstu znásilnění."

Rozdíly mezi regiony

Došlo také k výrazným regionálním rozdílům ve smrtelných střelbách. Za poslední dva roky došlo k více než polovičnímu poklesu v jižní oblasti, kde se nachází město Malmö, a v západní oblasti s městem Göteborg.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama