Vyřešení starověké apokalyptické hádanky PETM může vnést světlo do naší současné situace

Vyřešení starověké apokalyptické hádanky PETM může vnést světlo do naší současné situace

Foto: Keppler, Udo J. / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Před téměř 56 miliony let záhadné uvolnění uhlíku do atmosféry způsobilo, že teplota na Zemi během několika tisíc let vzrostla o 5 až 9 stupňů Celsia. Toto superrychlé oteplení, nazývané paleocén-oceánské tepelné maximum (PETM).

PETM je obecně považováno za nejrychlejší globální oteplení v geologických záznamech - samozřejmě s výjimkou toho, které právě teď prožíváme. Lidé v současné době vypouštějí do ovzduší desetkrát větší množství uhlíku, než jaké způsobilo PETM, které rozpustilo veškerý zemský led a vyhnalo některé organismy na póly a jiné na pokraj vyhynutí, a to pouhých 10 milionů let poté, co vyhynuli dinosauři.

Velké oteplení přišlo z vesmíru?

Chceme-li však naši současnou situaci, která mění klima, zasadit do historické perspektivy, je PETM nejvhodnějším příkladem, s nímž můžeme naši situaci srovnávat. Vědce proto zajímá, co bylo příčinou tohoto oteplení. Článek publikovaný v časopise Science přispěl k budování důkazů o tom, že původ PETM mohl být mimozemský. Koneckonců to byl meteorit, který vyvolal klimatický rozvrat, jenž vyhubil dinosaury.

Nejčastěji přijímaná současná teorie o vzniku PETM zahrnuje náhlý nárůst vulkanismu, který během tisíců let vyvrhl tuny uhlíku. Vědci však tvrdí, že v New Jersey objevili neobvyklé geologické jevy, které by mohly být důkazem, že náhlé oteplení bylo způsobeno srážkou komety se Zemí. „Tohle by mohl být nulový bod," říká v tiskové zprávě spoluautor studie Dennis Kent, vědec z Lamont-Doherty Earth Observatory na Kolumbijské univerzitě a Rutgers University v USA. „Velice rychle se oteplilo. To naznačuje, odkud to přišlo."

Skelné kapičky z komety

Na předměstí New Jersey, ve vrstvě hlíny uložené kolem začátku PETM, našli vědci mikrotektity – skelné kuličky, které se tvoří z pozemského materiálu, když na Zemi dopadne mimozemský objekt. Podobné tektity byly nalezeny v hlubokých podmořských vrstvách poblíž Bermud. V závislosti na velikosti objektu mohou tyto malé skleněné kapičky vystříknout mnoho tisíc kilometrů všemi směry od místa dopadu. Vědci předpokládají, že na počátku PETM narazila do naší planety kometa, která s sebou přinesla vlastní zásoby uhlíku - a při dopadu vypařila sedimenty obsahující uhlík zde na Zemi.

Reklama

Změny máme v přímém přenosu

Ačkoli tyto dva zdroje uhlíku by samy o sobě nezpůsobily následné dramatické oteplení, jakmile se do atmosféry uvolní množství skleníkových plynů, což my, moderní pozemšťané, v poslední době pozorujeme v reálném čase, destabilizují se a uvolňují další skleníkové plyny, například metan uzamčený v permafrostu nebo pod mořským dnem. „Je to událost s mnoha důsledky, které by se v různých aspektech projevily během několika sekund, minut, hodin, měsíců a let," říká Kent.

Mnoho otázek

Výzkumný tým zatím nenašel kráter komety - mikrotektity nejsou ve vrstvě hlíny hustě rozmístěny, což znamená, že kometa mohla být poměrně malá nebo mohla dopadnout daleko od současného New Jersey. Kromě toho tyto nálezy příliš nevysvětlují, jak se uhlík během PETM uvolňoval a jak dlouho to trvalo, ale výzkumný tým doufá, že nález bude užitečný při konečném řešení záhady PETM.

Budoucnost by mohlo zachránit rozluštění minulosti

A vyřešení této hádanky může vnést světlo do naší současné situace. A co další případ, kdy jsme byli svědky takového oteplení klimatu, jako byl PETM? Právě teď. A když se rozhlédnete kolem sebe, nedošlo ani k masivní sopečné činnosti, ani ke katastrofickému dopadu komety - jen my všichni používáme auta, stavíme továrny, těžíme nerosty a létáme v letadlech.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama