Co s námi bude? Antarktida skrývá osud lidstva: Vydává důkazy o mimozemském životě i zániku Země

Co s námi bude? Antarktida skrývá osud lidstva: Vydává důkazy o mimozemském životě i zániku Země

Foto: Marko Aliaksandr / Shutterstock

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V tomto kontinentálním mrazáku o velikosti Spojených států a poloviny Kanady jsou uzamčena vodítka k zodpovězení nejzákladnějších otázek lidstva. Země ledu a sněhu může obsahovat klíč k návštěvě mimozemšťanů v minulosti, ke globálnímu oteplování a možnému zániku Země.

Minulost, přítomnost a budoucnost Země lze vidět na severním poloostrově Antarktidy - nejdivočejším, nejpustějším a nejzáhadnějším z jejích kontinentů. Vědci nyní zvyšují své úsilí o studium této oblasti v naději, že by mohla odpovědět na otázky, jako například odkud jsme přišli a jsme ve vesmíru sami?

První objevitelé vstoupili do Antarktidy před zhruba 200 lety, když v 19. století ve velkém získávali velrybí a tulení olej a kožešin, což barvilo příliv a odliv do červena. Od té doby se kontinent ve tvaru pěsti ukázal jako truhla s pokladem pro vědce, kteří se snaží určit vše od stvoření vesmíru až po to, jak se s globálním oteplováním zvednou hladiny moří, připomněl před pár lety Dailymail.co.uk.

V ledu hledali vědci cokoliv

„Je to okno do vesmíru a času,“ řekla Kelly Falknerová, vedoucí polárního programu pro americkou National Science Foundation. Uprostřed chladného antarktického léta vědci z různých oborů zkoumali vznik kontinentu, náznaky znečištění v původním starobylém ledě a známky nezastavitelného tání.

Po dvanáct lednových dní uprostřed chladného antarktického léta sledovala agentura Associated Press vědce z různých oborů, kteří hledali tvory podobné mimozemšťanům, náznaky znečištění zachycené v nedotčeném prastarém ledu, pozůstatky velkého třesku, biologické zvláštnosti, které by mohly vést k lepší léčbě, a možná především známky nezastavitelného tání.

Antarktida „je velká a mění se a ovlivňuje zbytek planety a my si nemůžeme dovolit ignorovat to, co se tam dole děje,“ řekl David Vaughan, vědecký ředitel British Antarctic Survey. To, co vědci najdou, by mohlo ovlivnit životy lidí tisíce mil daleko; pokud mají odborníci pravdu a ledovec v Západní Antarktidě začal nevratně tát, to, co se zde stane, určí, zda města jako Miami, New York, New Orleans, Kanton, Bombaj, Londýn a Ósaka budou muset pravidelně bojovat se záplavami ze stoupajících moří.

Reklama

Minulost superkontinentů

Geologové jsou uchváceni tajemstvím Antarktidy. Na nedávné vědecké expedici vedené chilským Antarktickým institutem Richard Spikings, výzkumný geolog na univerzitě v Ženevě řekl: „Abychom porozuměli mnoha aspektům rozmanitosti zvířat a rostlin, je důležité porozumět tomu, kdy se kontinenty rozdělily“.

„Takže se také učíme o skutečném starověku Země a o tom, jak byly (kontinenty) uspořádány před miliardou let, před půl miliardou let, před 300 miliony let," řekl Spikings a dodal, že tyto poznatky mu pomohou pochopit klíčovou roli Antarktidy ve skládačce starověkých superkontinentů. Skrze útvary jako byla Rodinia, Gondwana a Pangaea se vědci domnívají, že šlo o významné zemské masy v historii Země a byly pravidelně spojovány prostřednictvím pohybu desek. 

Mimozemské podmínky

Například NASA využívá odlehlosti Antarktidy, aby studovala podmínky, jaké budou mít lidé, navštíví-li Mars. Antarktida vyvolává představu tichých hor a bílých náhorních plošin, ale tento kontinent je daleko od představy spícího světadílu. Asi 98 procent je pokryto ledem, ale led je neustále v pohybu. Teploty se mohou pohybovat od pár stupňů nad nulou v oblasti Jižních Shetland a Antarktického poloostrova až po hluboké mrazy ve věčně zamrzlých oblastech poblíž jižního pólu. 

Jsou zde mnohé aktivní sopky, a tak existují místa, kde se moře vaří na 100 stupních Celsia, zatímco jinde může mít teplotu pod úrovní 0 stupňů. Vědci dokonce našli ryby žijící ve tmě v hloubce 740 m pod silnou vrstvou ledu v Rossově ledovém šelfu velikosti Francie.

V této odlehlosti jsou zvláštní formy života, které vzbuzují naději, že život mohl kdysi existovat v jiných extrémních prostředích, jako je Mars, nebo je dokonce nyní skrytý pod ledem Jupiterova měsíce Europa.

Meteority z Marsu

Vzhledem k nedotčenému charakteru dna světa, pokud sem dopadne meteorit, zůstane nedotčen. A tak vědci nacházejí další a další meteority, často z nedalekého Marsu, včetně jednoho objeveného před více než 20 lety, o němž se vědci zpočátku mylně domnívali, že našli důkaz, že na Marsu kdysi existoval život.

Toto je místo s krajinou jako z mimozemského filmu. NASA využívá odlehlosti kontinentu ke zkoumání toho, čím by lidé museli projít, kdyby navštívili Mars. Suchý vzduch je také ideální pro astronomy, kteří zde mohou nahlížet hluboko do vesmíru a do minulosti.

„Antarktida je v mnoha ohledech jako jiná planeta," řekl Jose Retamales, ředitel Chilského antarktického institutu, na palubě námořní lodi křižující podél Deception a dalších jižních Shetlandských ostrovech. „Je to úplně jiný svět."

Reklama
Zdroj článku:
Reklama