Ve vesmíru jsou různé pachy, tvrdí fyzička z NASA. Zjistěte, kde se vůně berou a jak to vědkyně zjistila

Ve vesmíru jsou různé pachy, tvrdí fyzička z NASA. Zjistěte, kde se vůně berou a jak to vědkyně zjistila

Foto: maxsergvoskiy / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci i široká veřejnost si již nějaký ten pátek pokládají poměrně triviální, avšak na odpověď poměrně komplexní otázku, a sice: Jak voní vesmír? Snahu rozklíčovat zápach vesmíru se pokusila kosmetická společnost či vědkyně z NASA.

Čichnout si k vesmíru není snadné

Úvaha nad tím, jak vlastně vesmír voní, není snadná. Pokud bychom se na okamžik vtělili do role astronauta cestujícího vesmírem a chtěli si ke kosmu přičichnout sundáním helmy skafandru, dopadli bychom špatně. Díky tomu, že v otevřeném vesmíru panuje vakuum, by byly následky rozdílu tlaků mezi naším tělem a vnějším prostorem naprosto devastující. Právě vakuum pak má na svědomí skutečnost, že se v mezihvězdném prostoru nenachází příliš molekul. Rozhodně zde pak nenajdeme látky aromatické, ale spíše základní plyny, které nosem zkrátka nelze detekovat.

Americká parfumerie se pokusila kosmickou vůni zreprodukovat

Zajímavý přístup si pro analýzu pachů z vesmíru vybrala společnost Sfumato, která se mimo jiné zabývá výrobou parfémů. Vzali v potaz výpovědi hned několika astronautů, kteří absolvovali kratší či delší pobyt ve vesmíru, a snažili se tak skloubit jejich čichové poznatky v jeden ucelený vjem. Kombinaci těchto vůní pak Sfumato použil i ve svém baru, aby tak zákazníkům navodil pocit, že se nacházejí ve volném vesmíru.

Jak je na tom vesmír s vůní či zápachem

Podle některých odborníků lze ve vesmíru vnímat pach rozžhaveného kovu či spáleného masa. Astronaut Thomas Jones v jednom z rozhovorů řekl, že když vystoupil z přetlakové komory do otevřeného prostoru, ucítil slabý, štiplavý zápach s nádechem ozonu. Dominic „Toni“ Antonelli, který se do vesmíru podíval v letech 2009 a 2010, zmínil, že vesmír podle něj voní tak, jako nic jiného.

Japonský astronaut Koichi Wakata, který se účastnil vesmírné mise STS-119 spolu s Antonellim, pak tvrdil, že z kosmu také cítil vysoce specifický zápach, který však nedokázal identifikovat. Pozoruhodné potom je, že Wakata se podílel také na výzkumu speciálního typu spodního prádla, které mělo zadržet zápach. S pachy ve vesmíru tak má podle všeho bohatou zkušenost.

Expertíza fyzičky z NASA přináší více otázek

Na dotazy ohledně zápachu ve vesmíru odpovídala v rámci podcastu na webu Science Update také Betsy Pugel, která působí jako fyzička v NASA. Pugel tvrdí, že zápach jako takový pochází zejména z organických aromatických molekul. Jeho vnímání pak je pro každý nos individuální, a v případě vesmíru tak nelze jednoznačně říci, zda má specifickou vůni či zápach. Dokážeme tak někdy vůbec najít odpověď na to, jak nám vesmír voní?

Ne každé vesmírné těleso voní stejně

Pomineme-li volný vesmír, můžeme alespoň poměrně objektivně zanalyzovat zápachy nejrůznějších hvězd, planet či asteroidů. Podle některých zdrojů pak lze na nejsmradlavější těleso ve vesmíru považovat kometu 67P, kde byly stanoveny zapáchající látky typu sirovodík, amoniak či formaldehyd. Někomu by libou vůni mohl navozovat pobyt v oblaku Sagittarius B2, který snoubí aroma malin a rumu.

Je tedy zřejmé, že si v nekonečném vesmíru pravděpodobně každý najde své místo, kde se budou jeho čichové buňky cítit jako v bavlnce, a stejně tak i místo, kde by raději doufal v úplnou necitlivost vlastního nosu.

Reklama
Reklama