Za dob socialismu se většinou na dovolené jezdilo v rámci rekreace ROH

Za dob socialismu se většinou na dovolené jezdilo v rámci rekreace ROH

Foto: noname454 / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Léto je období plné pohody a dovolených. Kdo má určitě hodně rád léto, jsou školáci a studenti. Znamená totiž pro ně konec školního roku a období odpočinku.

Dovolená za socialismu: Pojedeme na dovolenou?

Tak naplánujeme společně typ a cíl dovolené. Kam a jak? K moři? Nebo s batohem po Československu? Za dob socialismu se většinou na dovolené jezdilo v rámci rekreace ROH (revoluční odborové hnutí). ROH se stará o volný čas jejích členů, tedy i dovolené. Na rekreaci nedosáhl každý. Program tzv. „výběrové rekreace“ zajišťovali kulturní referenti. Vzpomeňme si na film „Homolka a Tobolka“ nebo „Anděl na horách“.

Dovolená s cestovní kanceláří

Další možností rekreace byla dovolená s cestovní kanceláří. Nebylo to ale tak jednoduché. Zájemci o dovolenou v době letních prázdnin s cestovní kanceláří museli čekat v dlouhých frontách. Zájem byl totiž veliký. Největší zájem o rekreační střediska je na druhou polovinu července a první polovinu srpna.

V rámci centrálně plánovaného hospodářství plánují podniky a hospodářské organizace dovolenou na rozmezí čtyř týdnů, což je nepraktické. Nedostalo se na všechny žadatele o dovolenou s cestovní kanceláří.

Dovolená do zahraničí

Bylo možné navštívit země jako je Rumunsko, doprava lehátkovým vlakem s plnou penzí na 17 dní, dále do Maďarska na osm dní s polopenzí k Balatonu.

Do hotelu bez cestovní kanceláře?

Ubytování v ubytovacím zařízení bez cestovní kanceláře nebo bez ROH bylo prakticky nemožné. Tato zařízení byla v létě naplno obsazena. Proč? Ubytovací zařízení muselo plnit plán v rámci centrálně plánovaného hospodářství. Hotely tedy uzavíraly s cestovními kancelářemi smlouvy. Cestovní kanceláře zaplnily celou kapacitu ubytovacího zařízení na léto a v zimě se zde konaly konference a různá školení. Kapacita byla opět zaplněna a ubytovací zařízení nemělo problém s naplněním plánu.

Reklama

Kempování

Mnoho lidí se uchýlilo k trávení své dovolené formou kempování. Stan, kempovací židličky, plynový vařič a spacáky patřily k vybavení mnoha rodin. Některé se tedy vydaly na svou dovolenou do autokempu. V kempu bylo čisto, rekreanti byli spokojeni.

Kempování u vody bylo velmi oblíbené. Dovolenou tak trávilo spousta Čechů
Kempování u vody bylo velmi oblíbené. Dovolenou tak trávilo spousta Čechů | Zdroj: kornnphoto / Depositphotos

Chataření a chalupaření

Prázdniny v létě trávily děti často na chatě nebo na chalupě s rodiči nebo s prarodiči.

Dětské tábory

Děti měly možnost o prázdninách jezdit na tábory. Často je zaštiťovaly pionýrské organizace a revoluční hnutí. Dětské tábory se velmi lišily. V některých se zdůrazňovala ideologie, ale v jiných se děti učily důležitým dovednostem. Dětem se vštěpovaly skautské myšlenky. Tábory trvaly i tři týdny, děti byly ubytovány v chatkách nebo ve stanech s podsadou, mnohdy byly chatky i bez elektrického proudu. Děti se učily štípat dřevo, pomáhat v kuchyni a střežily objekt tábora v noci na nočních hlídkách. Vedoucí je zase učili například vázat uzly a v rámci náročných výletů a výšlapů v přírodě se děti učily vytrvalosti.

Příměstské tábory

Za socialismu také existovaly příměstské tábory. Holčička ze třetí třídy zde již byla minulý rok a zrovna probíhá pohybová výuka. Také mají na pořadu dne výlet do nedalekého zámku.

Trávení volného času

V komunistické éře se množství volného času postupně zvyšovalo. Měnilo se vyplňování volného času. Kolektivní dovolené byly tradiční a postupně se lidé začali věnovat víkendovému chataření a chalupaření. Důležitým faktorem byla běžně volná sobota až od 60. let.

Mladí lidé, kteří tuto dobu neprožili, si mohou o ní udělat představu, a lidé, kteří ji zažili mohou zavzpomínat.

Mezinárodní filmový festival

Filmoví fanoušci očekávají začátek prázdnin, kdy se koná filmový festival v Karlových Varech. Tento festival se konal i za dob socialismu. V červenci 1980 se v hlavní soutěži uvádí 33 filmů ze 33 zemí. Na dalších akcích bude uvedeno 114 filmů z 29 zemí. Dohromady se představí filmy ze 46 zemí světa. Myšlenka filmů, ve které se budují dobré mezilidské vztahy, byla oceňována.

Reklama
Reklama