Ceny potravin v době socialismu a dnes. Levněji až o 400 %

Ceny potravin v době socialismu a dnes. Levněji až o 400 %

Foto: everett225 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Za socialismu bylo mnohem lépe!“ „Jo za komunistů byly všechny potraviny mnohem kvalitnější, to rohlík chutnal jako rohlík, ne to, co si koupíš dnes, to je hned tvrdý!“ „Pamatuješ si, jak se na všechno stály ty dlouhé fronty? Fronta na banány, fronta na pomeranče a mandarinky nebo fronta na vložky?“ Každý z vás určitě už někdy slyšel alespoň jednu z výše uvedených vět od své babičky či dědečka. Ale jak to bylo za socialismu doopravdy?

Není dvacka jako dvacka

Hodnota peněz byla v době socialismu samozřejmě zcela jiná, než je tomu dnes. Zatímco dnes za 20 Kč skoro nic nekoupíte, tenkrát to bylo poměrně dost peněz. Výroba i zemědělství primárně cílily na občany Československé republiky, přebytky šly pak nejčastěji do Sovětského svazu a dalších sovětských republik. I když mnoho lidí i dnes tvrdí, že za socialismu se žilo lépe a potraviny byly o mnoho levnější, statistiky mluví jasně a hned na první pohled z nich vyplývá, že se lidem v Československu nežilo moc dobře. Při srovnání cen s dnešními potravinami, ty dnešní vycházejí kolikrát i o několik procent levněji! V následující statistice budeme vycházet z průměrných cen z roku 1989 a 2022. Za běžný nákup v roce 1989 byste zaplatili zhruba 63 Kč, tedy 2 % tehdejšího platu. Za stejný dnešní nákupní košík byste dali 270 Kč, tedy zhruba 0,8 % průměrné dnešní mzdy.

Předražené máslo

Právě cena másla byla v nedávné době předmětem mnoha diskusí. V dobách socialismu stálo 250 g balení másla kolem 10 Kčs, v současné době se pohybuje kolem 50 Kč. Za průměrný plat jste si v roce 1989 mohli koupit 318 balení másla, za dnešní průměrný plat byste jich měli o mnohem více, a to 707 balíčků! Bylo opravdu tak levně?

Základní potraviny

Pojďme se pro srovnání podívat nejdříve na ty nejzákladnější potraviny jako je mléko, vejce, máslo či pečivo. Kilogram hladké mouky stál 4,20 Kčs, což by dnes odpovídalo 54 Kč, průměrná cena mouky však byla kolem 22 Kčs. Jedno vejce stálo 1,30 Kčs, což by dle přepočtu na dnešní dobu odpovídalo 16 Kč, průměrná cena vejce byla ale v roce 2022 5–6 Kč. Mezi položky, které se liší rozdílem až o 450 %, patří zejména jablka, čokoláda či káva. Balení 100 g zrnkové kávy stálo 24 Kčs, což by dnes odpovídalo 310 Kč. Čokoláda se pak kupovala jen ke speciálním příležitostem. Jedinou základní potravinou, která je dnes o 25 % dražší, je kvalitní chléb.

Maso a alkohol

Velký rozdíl v cenách je zaznamenán zejména u masných výrobků a u prodeje alkoholických nápojů. Tipnete si, zda bylo toto zboží levnější? Bohužel, všechny typy mas jsou dnes výrazně levnější oproti roku 1989, a to až o 380 % v případě vepřové šunky. A takové jedno kilo kuřete chlazeného jste v roce 1989 koupili za 30 Kčs, což by odpovídalo dnešní ceně okolo 390 Kč za 1 kg. Průměrná cena však byla v roce 2022 80 Kč. Výrazně levnější, až o 430 %, je dnes i tuzemák a některé druhy kvalitních vín a piv.

Na druhou stranu však pravdou zůstává, že v dobách socialismu byly potraviny skutečně kvalitnější. Oproti potravinám však byla výrazně levnější zábava a kultura. Každá doba si nese něco svého…

Reklama
Reklama