Spartakiáda byla symbolem oslav i komunistického spojení národa

Spartakiáda byla symbolem oslav i komunistického spojení národa

Foto: F.B / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se řekne spartakiáda, většina z nás si vybaví skupinové cvičení, které se jednou za několik let konalo na velkém stadionu. Nejenom to ale bylo součástí cvičení. Pojďte si námi zavzpomínat na aktivity, které vlastně začaly již v roce 1921.

Spartakiáda se inspirovala sokolskými slety

Ač historie spadá již do první poloviny 20. století, oficiálně se první spartakiáda odehrála až v roce 1955. A to na základě inspirací prvních sokolských sletů. Vůbec první spartakiáda byla symbolem oslav. A sice hlavním vrcholem při oslavách 10. vyročí osvobození Československa.

Celostátní tělovýchovná vystoupení se konala každých pět let. Nejednalo se ale pouze o hromadné cvičené. Součástí byla i sportovní soutěž a časté turistické akce, kterých se účastnili dospělí i děti. Součástí byly i takzvané Večery družby. Spartakiády v pětiletých intervalech probíhaly na Strahovském stadionu. A to obvykle na přelomu června a července. Té první se zúčastnilo hned 311 okresních spartakiád.

Politická situace dala spartakiádě stopku

Pozoruhodné je, že jedna z pětiletých akcí byla vynechána. V roce 1970 již v pořadí čtvrtá Spartakiáda neproběhla. A to kvůli politickým nepokojům. Konkrétně se jednalo o přerušení kvůli vpadnutí okupačních vojsk do Československa. Každý z okresů si tak v tomto roce připravil své vlastní vystoupení, které měl původně předvést na Strahově.

Ke stejné situaci došlo ještě jednou. A to v roce 1990, kdy byla Spartakiáda, opět kvůli politickým změnám, zrušena. Stejně jako před dvaceti lety i nyní si představení zorganizovala sama města.

Na Strahov se nedostal každý

Během spartakiády a příprav cvičil snad každý. Do skupin byly dávány maminky či tatínkové s dětmi, mladší a starší žákyně, skupiny dorostenců, vysokoškolská mládež, vojáci základní služby, muži, Svazarm a mnozí další. Spartakiády byly rozděleny na dny mládeže a dny dospělých. Než se cvičenci probojovali na Strahov, strahovskému finále předcházelo 47 krajských spartakiád a více než 400 okrskových kol.

Reklama

Spartakiádu se nenechali ujít nejdůležitější lidé státu

Kromě cvičení byla spartakiáda využívána také k družbě. Po akcích byly pořádány také Večery družby, kterých se obvykle účastnily i jiné zahraniční státy. Samozřejmostí byla i přítomnost prezidenta Československé republiky a dalších významných osobností země v tehdejší době. V roce 1960 bylo nacvičeno 17 hromadných skladeb. Těch se na Strahově účastnilo okolo 750 000 cvičenců. Jejich vystoupení si tehdy nenechalo ujít více než 2 miliony diváků.

Cvičenci byli identicky oblečeni

Na strahovský stadion o velikosti devíti fotbalových hřišť bylo rozmístěno stovky a tisíce značek, na které se představili cvičenci ve stejnokrojích. Oblečeni byli zpravidla do obyčejných, zato ale stejných cvičebních úborů a bot. Zatímco dívky byly oblečeny v úboru, nejedna mužská skupina hrdě odhalovala svou hruď.

 Kromě vlastního těla bylo k cvičení využíváno i různé náčiní. Mezi něj patří například švihadla, stuhy nebo kužely.

Spartakiáda byla promyšlena od začátku do konce

Kromě cvičení bylo důležité zařídit také logistiku a ubytování všech zúčastněných. Do Prahy se v těch dnech vždy sjelo na sta tisíce účinkujících. Kvůli spartakiádě bylo předčasně ukončeno vzdělávání na školách. Prázdniny začaly dříve a pro spoustu z dětí to znamenalo, že se přesouvají na Strahov. Právě školy v blízkém okolí byly využity pro přespávání různých skupin, které nebydlely v Praze. Přespávalo se také na vysokoškolských kolejích, v tělocvičnách a velkých stanech, které byly postaveny na prostranstvích v blízkosti strahovského hřiště.

Reklama
Reklama