Plusy a minusy léků na spaní: Jak dlouho je užívat a závažnost vedlejších účinků

Plusy a minusy léků na spaní: Jak dlouho je užívat a závažnost vedlejších účinků

Foto: Vitalii Stock/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nespavostí - insomnií trpí asi jedna třetina populace. Častěji se vyskytuje u žen a starších lidí. Léky na spaní vyvolávají útlum centrálního nervového systému, což vede k ospalosti a snížení motorické aktivity.

Existují dvě fáze spánku: non-REM, který tvoří asi 70-75 % celkové délky spánku a REM spánek, ve kterém se odehrává většina snů. Léky na spaní - hypnotika zkracují REM fázi spánku, což se může projevit jako snížený pocit odpočinutí. Důležité při výběru hypnotik je odlišit, o jakou poruchu spánku se jedná. Nespavost může být způsobena poruchou usínání, brzkým probouzením nebo nedostatečnou hloubkou spánku.

Druhy léků na spaní

V léčbě se používají nejčastěji benzodiazepiny a hypnotika jako zolpidem a zopiklon. Benzodiazepiny pomáhají rychlejšímu usínání a snižují počet probuzení během noci. U pacientů s poruchou usínání se používá midazolam, který má kratší účinek.

U pacientů, kteří se během noci probouzejí nebo mají krátký spánek, se používají středně dlouho působící benzodiazepiny jako nitrazepam a flunitrazepam (známý pod obchodní značkou Rohypnol). 

Benzodiazepiny by neměli užívat lidé, u kterých je požadována nezměněná pozornost, jako pracovníci ve výškách nebo řidiči. Mohou způsobovat poruchy paměti, a to zejména u starších pacientů. Způsobují útlum dýchání, což je nebezpečné při jejich kombinaci s některými léky nebo alkoholem. Na benzodiazepiny vzniká tolerance a závislost, náhlé přerušení léčby může vést až k abstinenčním příznakům.

Zolpidem se používá při poruchách usínání, nezpůsobuje závislost a nevzniká na něj tolerance. Zopiklon by neměl být užíván déle než měsíc.

Extrakty z rostlin pro lepší spánek

Při nespavosti lze použít také extrakty z rostlin. Použití je vhodné u lehkých forem nespavosti. Používá se zejména nálev z kořene kozlíku lékařského (Valeriana officinalis) a květ hlohu obecného (Crataegus oxycantha), ze kterého se připravují nálevy nebo tinktury.

Pouze krátkodobá pomoc, nikoli dlouhodobá

Dlouhodobá léčba nespavosti hypnotiky není doporučena. Při dlouhodobé léčbě dochází ke vzniku tolerance a závislosti. Kromě toho se objevují nežádoucí vedlejší účinky jako bolesti hlavy, únava a ospalost během dne. Cílem léčby by mělo být odstranění příčiny nespavosti a léky na spaní by měly mít pouze pomocnou a dočasnou úlohu.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama