Kvíz z češtiny: Nenechte se nachytat a zjistěte, zda jste na tom s češtinou opravdu tak, jak jste si mysleli

Kvíz z češtiny: Nenechte se nachytat a zjistěte, zda jste na tom s češtinou opravdu tak, jak jste si mysleli

Foto: johnyf33 / Shutterstock

Publikováno:
1 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mluvená čeština pro nás není ničím složitým. Co ale nejenom cizincům dává velmi zabrat, je psaná forma tohoto jazyka. A právě proto vám přinášíme kvíz, ve kterém zjistíte, zda byste se měli vrátit do školních lavic na výuku českého jazyka.

Jazyk mající dlouhou historii a tisíce gramatických jevů

Z praslovanštiny se český jazyk vyvinul na konci 10. století. O první písemné zmínce pak hovoří záznamy ze století 12. Ty jasně dokazují, že český jazyk byl velmi ovlivněn latinou a němčinou. Podle různých slovníků má čeština okolo dvě stě až tři sta tisíc slov. O tom, že je to velmi složitý jazyk, není pochyb.

Gramatických jevů je tisíce a doba, kdy jsme se správně učili napsat měkké či tvrdé i, je již dávno pryč. Vyjmenovaná slova už pravděpodobně dokáže z paměti vyjmenovat málokdo z nás. Čeština je ale jazykem bohatým i na další gramatické jevy. V našem kvízu vás vyzkoušíme z gramatiky, s kterou má občas problém i učitel českého jazyka.

Test z chytáků českého jazyka máte úspěšně za sebou. Doufáme, že jste se jevy, u kterých si většina lidí není zcela jista správnou odpovědí, nenechali nachytat.

Reklama
Zdroje článku:
originalnitonery.cz, Autorský text
Reklama