Kvíz: Voynichův rukopis – kryptografický rukopis plný záhadných ilustrací a textů

Kvíz: Voynichův rukopis – kryptografický rukopis plný záhadných ilustrací a textů

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na počátku 20. století se do rukou nenápadného obchodníka dostal tajemný spis, který dnes známe pod názvem Voynichův rukopis. Nepřeložitelný text doplňují unikátní obrázky, které pouze podtrhují mystickou auru, kterou tato kniha bezpochyby vyzařuje.

Kdo byl tajemný Voynich?

Wilfrid Michael Voynich byl polsko-litevský obchodník, který se narodil 12. listopadu 1865. Po mladém životě radikálního revolucionáře se Voynich uchýlil k dráze londýnského obchodníka s knihami. Dařilo se mu natolik dobře, že si nakonec roku 1912 mohl otevřít pobočku v New Yorku. Ve stejné době se mu pak podařilo získat 30 rukopisů z jezuitské knihovny v Itálii. Jeden z nich pak byl obzvlášť výjimečný, protože se skládal z téměř tří set pergamenových listů psaných v neznámém jazyce, z nichž mnohé byly doplněny záhadnými obrazy rostlin, souhvězdí či dalších scenérií. Toto dílo pak bylo později označeno jako Voynichův rukopis.

Text, který dnes nikdo nepřečte

Kniha obsahuje 240 dochovaných pergamenových stran, pravděpodobně jich však původně mohlo být až 272, přičemž byly členěny do 17 oddílů. Historicky se vznik rukopisu přisuzuje období počátku 15. století a území severní Itálie. Samotný text obsahuje desetitisíce slov v jazyce, kterému dnes již nejspíš nikdo nerozumí. Přestože se pak řada symbolů objevuje poměrně náhodně, lze vidět jisté vzorce. Odborníci se domnívají, že Voynichův rukopis původně vytvořilo více autorů. Doposud se však nepodařilo přijít na to, o čem přesně text pojednává.

Na základě variací ilustrací lze knihu rozdělit do šesti různých oddílů, přičemž jednotlivé kapitoly se střídavě věnují lékařství, receptům, botanice, astronomii, biologii člověka a kosmologii. Některá slova se pak objevují pouze v korelaci s určitými částmi textu, což naznačuje, že každý oddíl mohl mí tvůj vlastní slovník.

Wilfrid Voynich
Wilfrid Voynich | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Pátrání po skutečném autorovi

Dodnes není přesně známo, kde a kdy přesně rukopis vznikl, i když dosavadní výzkumy s vysokou pravděpodobností naznačují, že byl sepsán ve střední Evropě na počátku 15. století. Po dlouhou dobu se autorství přisuzovalo slavnému anglickému filozofovi a vědci Rogeru Baconovi. V roce 2009 však byla kniha analyzována radiokarbonovým datováním, které tuto teorii vyvrátilo. Identita autora tak zůstává záhadou.

Důkazy vypovídají o tom, že prvním majitelem rukopisu mohl být císař Svaté říše římské Rudolf II. vládnoucí v letech 1576 až 1611. Pokud jej Rudolf skutečně vlastnil, podle jedné z hypotéz jej koupil za 600 dukátů od matematika a okultisty Johna Dee, ačkoli tato teorie nebyla důkladně doložena. Úvahy vychází z dopisu, který v roce 1665 napsal pražský vědec Johannes Marcus Marci a který byl zastrčen mezi stránky rukopisu, když jej Voynich v roce 1912 koupil.

Reklama

Kniha měla záhadný účel

Je možné, že Voynichův rukopis byl jakousi dobovou encyklopedií. Mohl tak obsahovat návody k výrobě léků či sloužit jako učebnice medicíny. Kapitola s nákresy bylin pak téměř jistě odkazuje na znalosti botaniky. Byly také identifikovány různé konkrétní části rostlin, jako listy, plody či oleje, které z nich lze získat. Tato kapitola pak může mít blízko také k alchymii. Záhadou však je, proč v knize zcela chybí určité specifické, které byly pro tehdejší alchymistické spisy charakteristické, Voynichův rukopis je však postrádá.

Významný oddíl knihy je také kapitola o astrologii. K tomuto pseudo-vědnímu oboru lze vztáhnout celou řadu dnešních nauk, jelikož v době vzniku spisu šlo o významné odvětví lidského poznání. Zde však Voynichův rukopis opět přidává spíše více otázek než odpovědí. Kromě znamení zvěrokruhu a jednoho z diagramů, který možná zobrazuje známé planety, totiž nikdo neprokázal, že by mohla kniha mít hlubší význam.

Dnes se výtisk nachází v knihovně Yaleovy univerzity. Je velká šance, že na řadu z otázek se již nikdy nepodaří získat odpověď. Navíc zde existuje i riziko, že se rukopis sice přeložit podaří, nebude však obsahovat žádné revoluční myšlenky. Pozice tajuplného svazku tak možná je přesně tou rolí, kterou má tato mystická kniha v naší historii hrát.

Vědomostní kvíz

Reklama
Reklama