Kvíz: Ověřte si, jak dobře znáte vánoční písničky a koledy

Kvíz: Ověřte si, jak dobře znáte vánoční písničky a koledy

Foto: marcoscastillo / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vánoce jsou obdobím, ve kterém všichni očekávají příchod Ježíška. Svátky klidu, lásky, pohodové atmosféry. Příchod Ježíše Krista se oslavoval i ohlašoval muzikou.

Vánocům patří mnoho tradic, například zdobení vánočního stromečku, pečení vánočního cukroví, příprava štědrovečerní večeře a v neposlední řadě zpívání koled.

Vánoční písně

Mnoho vánočních koncertů probíhá již v adventním čase, kdy se očekává narození Ježíše Krista. Kromě vánočních koled nebo vánočních písní, kterých se ujali populární zpěváci si můžete poslechnout i mše, které se slouží v kostele. Často v rámci mše účinkuje sbor, který zpívá části mše. Někdy zpěv uslyšíte z kůru, někdy má sbor přímo vystoupení v kostele.

V Česku je asi nejznámější mše od Jana Jakuba Ryby: Česká mše vánoční. Často ji můžete slyšet v různých provedeních v mnoha kostelích o půlnoci na Štědrý den. Jít na „půlnoční“ je jedna z dalších vánočních tradic.

Koleda

Koleda je původně taneční píseň, kruhový tanec se zpívaným doprovodem. Oslavovaly se tedy například dožínky nebo začátek jara. Tanec z koledy postupně vymizel. Postupným ubýváním zemědělských slavností si pojem koleda vydobyla spojení s Vánocemi.

Poselství koled

Pokud se zamyslíte nad texty koled, tak nám ohlašují narození Ježíše Krista v městě Betlémě. Anděl nebo pastýři vzkázali lidu, aby pospíšili do Betléma. Celá vesnice se probudí, vezme dary pro krásné neviňátko a jde je přivítat. Stal se div, novina, Panna Marie porodila syna.

Reklama

Mezi známé české koledy můžeme zařadit například: Jak jsi krásné neviňátko, Pásli ovce valaši, Nesem vám noviny, Dej Bůh štěstí, Štedrej večer nastal, Hle, hle, tamhle v Betlémě a píseň Narodil se Kristus Pán je považována za jakousi hymnu koled.

Populární vánoční písně

Také existují populární novodobé vánoční písně, které nám přibližují atmosféru o Vánocích či přímo u štědrovečerní večeře. Vánoce se slaví v zimě, a proto si mnozí přejí bílou pokrývku sněhu. Zima a zimní atmosféra se také promítá do textů písní. K českým interpretům patří například Karel Gott, Lucie Bílá, Hana Zagorová nebo skupina Spirituál Kvintet.

Vyzkoušejte si své znalosti o vánočních písních v následujícím kvízu.

Víte, že hit All I Want for Christma Is You od Mariah Carey vznikl za pouhých 15 minut?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama