Zneškodněte nejvyšší „faktor znechucení“ v bytě: Jak uklidit za 30 minut, když vánoční návštěva klepe na dveře

Zneškodněte nejvyšší „faktor znechucení“ v bytě: Jak uklidit za 30 minut, když vánoční návštěva klepe na dveře

Foto: Elnur_ / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Očekáváte hosty a doma máte nepořádek až běda? Nebojte se, stačí 30 minut, abyste rychle poklidili a příbytek dali do stavu návštěvy schopného.

Během svátků tradičně přicházejí na návštěvu příbuzní a známí. Pokud mezi zdobením vánočního stromku, vařením a balením dárků nemáte dost času na to, abyste vyleštili byt či dům do odpovídajících parametrů, nezoufejte. Stačí pár minut, aby vaše minimálně čtyři stěny vypadaly reprezentativně, radí čtenářům bavorský web Merkur.de.

1. Soustřeďte se na viditelná místa

Pokud chcete uklízet rychle, soustřeďte se pouze na oblasti, které vaši hosté skutečně uvidí. Obvykle se jedná o obývací pokoj, kuchyň a koupelnu. Pokud zavřete dveře do ostatních místností, hosté neuvidí nepořádek v prádle či v peřinách.

Dbejte také na to, aby byl uklizený vstupní prostor - věci se zde většinou rychle nahromadí. Například zbytečné bundy a boty můžete rychle uložit do zavřené místnosti. Prázdné věšáky na kabáty vytvoří prostor pro svršky hostů. Po svátcích určitě přijde čas na důkladný úklid šatníku.

2. Rychlé kolečko s košem

Povedený večer s návštěvou nevyžaduje kompletní úklid. Místo toho se zaměřte na odstranění předmětů povalujících se na viditelných místech. Odbornice na úklid Roxanna Pelkaová z portálu agentury Helpling má tento tip: „Připravte si krabici nebo koš, do kterého můžete uložit menší předměty. Takto můžete vše, co ruší výhled, rychle hodit do krabice a vizuálně tak vyčistit plochy. Krabici pak uložte do skříně nebo pod stůl, abyste nepořádek odstranili z dohledu," uvádí na portálu. Jakmile hosté odejdou, máte čas vyndat předměty z krabice a vrátit je na své místo, nebo taky ne.

Reklama
Hosté jsou za dveřmi.
Hosté jsou za dveřmi. | Zdroj: Anetlanda / Depositphotos

3. Vyšperkujte obývací pokoj a kuchyň

Je známo, že obývací pokoj a kuchyň přitahují nejvíce návštěvníků. Kuchyň je často již integrována do obývacího pokoje - takže bohužel není šance jednoduše zavřít dveře před nejhorším nepořádkem. Rychlý úklid však zajistí pořádek a čistotu - alespoň vizuálně. A to nejlepší na tom je: celý proces nezabere více než 10 minut:

Obývací pokoj

  • Stůl a televizi otřete vlhkým hadříkem.
  • Ručním vysavačem vyluxujte drobky z pohovky a křesel.
  • Povlékněte polštáře na pohovce a křeslech a úhledně je načechrejte.
  • Z pohovky sundejte obvyklý potah.
  • Úhledně porovnejte časopisy a knihy.
  • Pěkně naaranžujte vánoční dekorace.

Kuchyň

  • Špinavé nádobí uložte do myčky - pokud myčku nemáte nebo je již plná: špinavé talíře schovejte do trouby, do skříně či do nepoužívané místnosti.
  • Pracovní plochy utřete vlhkým hadříkem.

4. Vypulírujte koupelnu a toaletu do vysokého lesku

I když hosté budou za pět minut za dveřmi: rozhodně byste měli tento čas využít k tomu, abyste koupelnu a záchod naposledy prohlédli. „Faktor znechucení“ je zde nejvyšší a vždy se někomu zaručeně bude chtít navštívit místnost, kam i pan král chodí pěčky:

  • Otřete záchodové prkénko a okraj záchodové mísy vlhkým hadříkem a čisticím prostředkem.
  • Odstraňte viditelné stopy na toaletě pomocí záchodové štětky.
  • Umyvadlo a zrcadlo otřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna a poté osušte.
  • V případě potřeby doplňte mýdlo a toaletní papír.
  • Viditelný prach a vlasy na podlaze posbírejte navlhčeným kouskem kuchyňské utěrky a poté povrch setřete navlhčeným hadříkem.

5. Ručním vysavačem odstraňte nečistoty na podlaze

Pokud už je návštěva za dveřmi, je pozdě znovu důkladně vysát celou domácnost. Viditelné chuchvalce prachu, hrubé nečistoty či drobky lze stejně snadno odstranit ručním vysavačem. A co není vidět, toho si vaši hosté sotva všimnou.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama