Kvíz: Sedm kontinentů, sedm vrcholů - přidejte se do elitního horolezeckého klubu

Kvíz: Sedm kontinentů, sedm vrcholů - přidejte se do elitního horolezeckého klubu

Foto: DariaGa/ Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hory vždy podněcovaly představivost, staly se pro nás domovem bohů i mementem toho, co nás přesahuje. Hor je mnoho, sedm z nich je ale výjimečných: Seven Summits – nejvyšší hory sedmi kontinentů. Znáte je všechny? 

Mount Everest

Jméno nejvyšší hory zná téměř každý. Tato 8849 metrů vysoká hora je skutečnou střechou světa. Svému zdolání dlouho odolávala, ale i ji si již člověk podmanil. Prvním lidmi, kteří stanuli na jejím vrcholu byli v roce 1953 novozélandský horolezec sir Edmund Hillary a nepálský šerpa Tenzing Norgay. 

Denali

Hora Denali, dříve známá jako Mount McKinley, je nejvyšší horou Severní Ameriky a měří 6914 metrů. Denali najdete na Aljašce a výstup na ní není rozhodně zadarmo. Počasí je na Denali méně stabilní než na Everestu, a i tato hora si již vyžádala řadu obětí. 

Aconcagua

Jen 38 metrů chybí nejvyšší hoře Jižní Ameriky a současně celé západní polokoule k tomu, aby překonala výšku 7000 metrů. Horou Aconcagua se pyšní pohoří Kordillery, resp. Argentina. 

Elbrus

Elbrus je nejvyšší horou Evropy, a pokud byste se na ní chtěli vydat, museli byste zdolat výšku 5600 metrů. Elbrus se nachází v pohoří Kavkaz na území Ruska. Oproti většině jiných hor z tohoto seznamu je výstup na Elbrus snadnější, a pokud máte v plánu zdolat všech sedm vrcholů, Elbrus bude jeden z prvních, na které se vydáte. 

Elbrus je nejvyší v Evropě
Elbrus je nejvyšší v Evropě | Zdroj: Ovcharov Aleksandr / Shutterstock

Puncak Jaya

Zeptáte-li se někoho na nejvyšší horu Austrálie, je pravděpodobné, že dostanete odpověď Mount Kosciuszko. Tato odpověď se však vztahuje pouze k pevninské části Austrálie. Chcete-li vystoupit na nejvyšší horu celého kontinentu Austrálie a Oceánie, budete muset cestovat na Novou Guineu. Právě tam se nachází 4884 metrů vysoká hora Puncak Jaya. 

Reklama

Kilimandžáro

Nejvyšší hora Afriky měří 5895 metrů a vypíná se nad pravou africkou savanou plnou zvěře. Cesta k hoře Kilimandžáro je tak vždy spojena nejen se zdoláváním vlastního vrcholu, ale také s jedinečným zážitkem, který nabízí pobyt v divoké africké přírodě. Jednou z nejikoničtějších scenérií světa se může pyšnit Tanzanie. 

Mount Vinson

4892 metrů vysoká hora Mount Vinson je ze sedmi vyjmenovaných vrcholů navštěvována asi nejméně. Není to proto, že by hora nebyla krásná nebo nepředstavovala výzvu pro horolezce. Mount Vinson je ale nejvyšší horou Antarktidy, což představuje zvláštní druh výzvy. Jediné dva měsíce, po které lze o výstupu na Mount Vinson vůbec uvažovat, jsou prosinec a leden, kdy na Antarktidě vrcholí léto.

Lidé, kteří byli schopni zdolat všech sedm vyjmenovaných vrcholů, tvoří elitní skupinu horolezců, která má dnes pouze asi 350 členů. Prvním z nich byl v roce 1985 podnikatel a horolezec Richard Bass. Šest ze sedmi vrcholů zdolal dokonce v jediném roce, v roce 1983.

Reklama
Reklama