Leonardo da Vinci aneb muž, který svým myšlením předběhl dobu

Leonardo da Vinci aneb muž, který svým myšlením předběhl dobu

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Dnes není na světě snad nikdo, kdo by neznal jméno světoznámého vynálezce, malíře a vědce Leonarda da Vinciho. Jeho umění je dnes vysoce ceněno, ale lidé v jeho době to viděli jinak.

Leonardo da Vinci byl geniální vědec a vynálezce, jehož objevy do velké míry předčily svou dobu. Není se tedy čemu divit, že za svůj život tížený úspěch a slávu za své velkolepé objevily nezískal. Na jeho vynálezy zkrátka ještě lidé v té době nebyli připraveni a jeho převratné myšlenky ocenili až po určité době. No povězte sami, jaký smysl má vynález tanku, když ještě svět stále čeká na objevení spalovacího motoru.

Geniální dítě

Jako malý zastával Leonardo přesvědčení, že škola ho na cestě za poznáním spíše brzdí, než aby mu pomohla se rozvíjet. Nové informace se totiž z jeho pohledu dozvídal až příliš pomalu. Zvídavý chlapec se proto rozhodl nabýt jiným způsobem – čtením knih. Závěry z knih se pak snažil porovnávat a aplikovat se skutečností.

Na svou dobu byl Leonardo neuvěřitelně zvídavý a svůj neutuchající hlad po vědění se snažil ukojit v knihách. Poznatky z nich se pak snažil sám ověřit v reálném životě. Už v dětství se také projevilo jeho nadání na kreslení. Možná vám v paměti utkvěl příběh z jeho dětství, kdy kupec výhodně prodal kus prkna, na které ztvárnil malý da Vinci malbu draků. Poté, co v malém chlapci objevili talent učitelé a rodina, byl vyslán do učení k malíři Verrocchiovi, u kterého se naučil základy řemesla.

Slunce jako středobod

Leonardo da Vinci měl (ne)štěstí na svou dobu. Žil v době, kdy se svět pomalu začínal měnit. Evropa v té době byla na počátku velkého rozkvětu. Právě během jeho života slavný mořeplavce a objevitel Kryštof Kolumbus objevil Ameriku (1492) a další objevitele začali ze svých cest přinášet informace o nových světech a krajích, které stihli na svých cestách navštívit. Pokud vám v té době nechyběla odhodlanost, mohli jste dosáhnout nepředstavitelných úspěchů. Jeho mnohdy chaotické a neucelené poznámky přímo zrcadlily jeho myšlenkové pochody. Na jedné stránce z mnoha pak napsal: Slunce se nepohybuje. Do té doby lidé však věřili, že středobodem vesmíru je Země a Měsíc, Slunce a další hvězdy kolem ní obíhají.

Jeden z obrazů Leonarda da Vinciho, Poslední večeře
Jeden z obrazů Leonarda da Vinciho, Poslední večeře | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Nejslavnější vynálezy

Leonarda fascinovalo létání a spoustu jeho skic vyobrazuje nákresy ptáků v letu. Ale nejen to, na základě tohoto podrobného zkoumání drobného opeřenstva přišel s plány na sestrojení několika létajících strojů, které by s největší pravděpodobností nefungovaly, ale propracovanost těchto strojů na papíře často bere dech.

V jeho denících byly popsány i vynálezy vojenského charakteru. I když v hloubi duše byl proti jakémukoliv válčení, zkonstruoval i převratný typ děla, který se však ve své době nedočkal žádného ohlasu. A nakonec nesmíme ve výčtu všech jeho vynálezů zapomenout zmínit legendární tank, který na dnešní dobu působí poněkud komickým dojmem. Tank se měl řítit řadami nepřátel, rozrážet je a zároveň poskytovat úkryt vojákům. Vozidlo podobného typu si na své sestrojení bude muset však počkat ještě více než čtyři století.

Reklama
Reklama