Pradávná hora přinesla lidstvu něco, bez čeho by nechtělo žít

Pradávná hora přinesla lidstvu něco, bez čeho by nechtělo žít

Foto: Photo de Nice / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se zakousnete do velkého sladkého plodu z místního obchodu, je snadné považovat vlastnosti našeho moderního ovoce za samozřejmost. Ale je to přesně naopak.

Když se zakousnete do velkého sladkého plodu z místního obchodu, je snadné považovat vlastnosti našeho moderního ovoce za samozřejmost. Ale je to přesně naopak.

Zřejmě nemyslíme na dlouhou historii migrace a šlechtění, ať už nahodilého či záměrného, jež vedlo ke zdánlivě dokonalým jablkům, na kterých si dnes pochutnáváme. Byla jablka v minulosti vždy chutná? Odkud se současná jablka vzala a jak moc se změnila?

Středoasijská kolébka

Počátky jablka lze vysledovat k pohoří Tian Shen v dnešním Kazachstánu, kde v jeho lesích dodnes roste divoký předek jablek, Malus sieversii. Největší město v Kazachstánu, Almaty, odvozuje svůj název od kazašského slova Almatau, což znamená „jablečná hora“, informuje Tommy Davies na webu Theconversation.com

Archeologické nálezy naznačují, že lidé začali pěstovat jablka nejméně před 5000 lety. Během posledních pěti tisíciletí naši předkové převáželi semena jablek nejprve přes Asii po Hedvábné stezce a nakonec přes celý svět. Tato prastará jablka se ale dost liší od odrůd, na které jsme zvyklí dnes. Divoká jablka jsou často malá, kyselá a hořká.

Kultivovaná vylepšení

Reklama

Kanadská výzkumná skupina z Dalhousieovy univerzity v Halifaxu porovnala dnes pěstovaná jablka (odrůdy jako Honeycrisp a McIntosh) s plody jejich divokých předků, Malus sieversii, aby kvantifikovala, jak se plody jablek měnily za tisíce let.

Divoká jablka obsahují genetickou rozmanitost, kterou lze znovu zanést do domestikovaných odrůd. Fotka od Anatoliy Berislavskiy / Shutterstock

Experiment využíval kanadskou Apple Biodiversity Collection, sad v Novém Skotsku obsahující více než 1000 různých odrůd jablek z celého světa, divokých i pěstovaných. Pěstování stromů z hor Kazachstánu spolu s kultivovanými odrůdami umožnilo výzkumnému týmu provést přímé srovnání mezi dnešními a divokými jablky z dávné minulosti.

Studie dle slov Tommyho Daviese odhalila, že kultivovaná jablka jsou 3,6krát těžší a o 43 procent méně kyselá než jejich divoké protějšky. Jablka, která dnes vidíme v supermarketech, jsou větší a chutnější než ta, která živila naše předky. Tato dramatická změna acidity, která přispívá ke kyselosti jablek, naznačuje, že plody, kterých si dnes užíváme, jsou mnohem chutnější než ta z minulosti.

Daleko od domoviny i od stromu

Velká část těchto dramatických změn se stala v důsledku toho, že si naši předkové vybírali, které odrůdy jablek vezmou s sebou, když migrovali po celém světě. Během stovek generací naši předkové vybírali jablka, která měla vlastnosti, které vyhovovaly jejich potřebám, a efektivně prováděli dlouhodobý experiment na zlepšení jablek.

Když tedy porovnáme "jablka s jablky", to novodobé skutečně spadlo daleko od stromu předků – a to je něco, za co bychom měli být vděční, protože život bez šťavnatých jablek – jako by nebyl.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama