KVÍZ: Prověřte vaše znalosti českého pravopisu

KVÍZ: Prověřte vaše znalosti českého pravopisu

Foto: DmitryPoch / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Český jazyk je krásný, košatý, ale také těžký. My, kteří jsme se zde narodili, s ním bojujeme od dětství ve škole a často ho neumíme správně používat ani v dospělosti. 

Dnes jsou velikou výhodou možnosti gramatické a pravopisné revize, které nám nabízejí editory. Ovšem horší už to může být, pokud se máme vyjádřit takzvaně postaru propiskou na papír. Náhle se zarazíme a lámeme si hlavu se správností předložky s a z nebo zájmena mne mě. A to zde opravdu žijeme od narození, česky na nás mluvili naši rodiče, učitelé a celou dobu se pohybujeme v česky mluvícím prostředí.

Velikou zásluhu na správném používání českého jazyka má čtení. Nemyslíme čtení ve škole jako předmět, ale čtení knih po celý život. Ono se to totiž „nakouká“. Čím vícekrát vám různé tvary a spojení přejdou přes oči do mozku, tím lépe si je zapamatujete. Možná navrhnete, že je zde internet, a čtení knih už tedy prostě nefrčí. Bohužel je to tak, ale je to škoda, protože internetové stránky, sociální sítě a další moderní zdroje současné četby rozhodně neposkytnou správný základ jazyka. 

Nyní máte možnost vyzkoušet si, jak jste na tom s češtinou vy. Praští vás chyby do očí, nebo budete váhat a rozmýšlet?  Která ze tří vět je napsaná správně? Pusťte se do kvízu.

 

Reklama
Reklama