Otestujte své pravopisné dovednosti v našem kvízu. Pokud uděláte více než 2 chyby, měli byste se stydět

Otestujte své pravopisné dovednosti v našem kvízu. Pokud uděláte více než 2 chyby, měli byste se stydět

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Známe je všichni. Každý z nás má s nimi ze základní školy své zkušenosti. Někteří je v hodinách českého jazyka nenáviděli, jiní v nich pozorovali šanci zazářit. Řeč je o diktátech. V závěru článku si můžete otestovat své dovednosti.

Každý je dobrý v něčem jiném, ale...

Nikdo nikdy nemohl vynikat ve všem. Jeden si liboval v matematice, dalšímu se dařilo v tělocviku, někdo měl zase rád hodiny češtiny a s nimi spojené diktáty mu nepřekážely. Faktem ale zůstává, že alespoň základy mateřského jazyka bychom měli ovládat bez výhrad. Velmi snadno bychom se totiž v případě hrubé chyby mohli stát terčem posměchu, zejména pak v internetových diskuzích pod různými články nebo na sociálních sítích.

Nepříjemně by mohly působit rovněž hrubky v komunikaci s našimi kolegy v práci, nadřízenými nebo i podřízenými. Zejména pak v druhém případě by snad mohlo dojít i ke ztrátě autority, pokud bychom neznali vyjmenovaná slova nebo si pletli shodu přísudku s podmětem.

Kontrola je dnes otázkou pár vteřin

Rozhodně není potřeba znát každé zrádné zákoutí naší mateřštiny ani se nevyžaduje strojové biflování pravidel pravopisu na úkor našeho volného času. Konec konců, v době internetu je takový způsob učení možná již zastaralý. Pokud si nejsme jistí v kramflecích, jestli napsat i nebo y, můžeme využít právě internet ke kontrole našeho tvořeného textu. Navíc mnoho textových editorů už několik let oplývá pravopisnou kontrolou, která nás na případné chyby upozorní.

Pokud si chcete ověřit své pravopisné dovednosti nebo s textem nepracujete zas tak často a chcete si jen připomenout svá školní léta, vyzkoušejte náš následující kvíz, který je zaměřen hlavně na problematiku i/y.

 

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama