Kvíz: Doplňte názvy největších českých hitů z 80. let. Kdo nedá správně alespoň 8 písniček z 10, měl by se stydět

Kvíz: Doplňte názvy největších českých hitů z 80. let. Kdo nedá správně alespoň 8 písniček z 10, měl by se stydět

Foto: Oleghomola / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hity 80. let slýcháme dennodenně v rádiích. Populární skladby jsou oblíbené i spoustu let poté, co měly svou premiéru. Vzpomenete si na názvy těch nejoblíbenějších písní?

Daněk je zástupcem trampského stylu 

Wabi Daněk, Waldermar Matuška, Helena Vondráčková nebo Iveta Bartošová. To je jen krátký výčet jmen české hudební scény 80. let. Právě Wabi Daněk byl jednou z hvězd, která zazářila především na české trampské a folkové scéně.

Vyučený zámečník nakonec skončil u hudby

Wabi Daněk, vlastním jménem Stanislav Daněk, se narodil v roce 1947. Díky trampské výchově rodičů a otci kytaristovi měl celý život blízko k hudbě. Jako vyučený zámečník se po dlouhá léta věnoval různým profesím. Osudným pro něj byl rok 1983, kdy všechny profese pověsil na hřebík a začal se věnovat hudbě na plný úvazek.

A jak Wabi Daněk přišel ke svému pěveckému jménu? Kamarádi mu tak říkali v dobách, kdy jim ještě jako amatér hrával trampské písničky. Inspirovali se u českého trampského písničkáře Wabiho Ryvoly, který byl populární především v druhé polovině minulého století.

Rosa na kolejích mu přinesla nehynoucí slávu

Za svou kariéru složil více než 100 skladeb. Za tu nejznámější, která je také považována za neoficiální trampskou hymnu, si vysloužil obdiv nejednoho fanouška. Píseň Rosa na kolejích je i v dnešní době stálicí nejen českých rádií. Právě po této písni bylo pojmenováno i debutové album Wabiho Daňka.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama