Kvíz: Dlouhé vlasy, chraplavé hlasy aneb jak dobře znáte české rockové hity

Kvíz: Dlouhé vlasy, chraplavé hlasy aneb jak dobře znáte české rockové hity

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se řekne bigbít nebo rock, vybaví se většině lidí chlapi nebo i ženy s dlouhými vlasy, v kožené bundě, roztrhanými koženými kalhoty nebo džíny. Vzhled rockera působí drsně.

Český bigbít

Nejprve si pojďme představit styl bigbít či rock. Zpěváci tohoto stylu přijímají za svůj ten postoj, který jim dovolí vymezit se proti normám ve společnosti nebo proti politické scéně.

Rock

Hudební žánr, který je ovlivněn mnoha jinými hudebními styly. Rock´n´ roll, rhythm and blues a country. Vliv mají i žánry jako folk, jazz i vážná hudba.

Rocková kapela

Rocková kapela sestává většinou z hlavního zpěváka a z elektrické, basové či akustické kytary (nebo i více kytar), z bicích, z kláves nebo syntezátoru.

Když si poslechnete koncert rockové kapely, uslyšíte různá sóla na kytaru, varhan, klavír nebo i saxofon či harmoniku.

Jelikož je rock pod vlivem mnoha různých stylů, tak se z něj také etablovalo mnoho dalších odnoží. Jmenovat můžeme například alternativní rock, art rock, beat, experimentální rock, glam rock, heavy metal, instrumentál rock, klasický rock, psychedelický rock, punk rock.

Reklama

České rockové kapely

Protože jsme zmínili, že pod touto kategorií se skrývá další celá řada podkategorií, vyjmenujeme některé kapely, které se ujaly na české rockové hudební scéně.

Alkehol, Arakain, Divokej Bill, Kabát, Lucie, Stromboli, Tři sestry, Wanastowi Vjecy,…

Stromboli

Skupina Stromboli reprezentuje progresivní rock a experimentální hudbu. Současnými členy jsou Bára Basiková, Michal Pavlíček, Vendula Kašpárková, Kladius Kryšpín a Jiří Veselý.

Víte, že Michal Pavlíček s Bárou Basikovou a Stromboli přispěli svou tvorbou k filmu pro děti „Nefňukej, veverko!“?  Kapela vydala například CD s názvy „Stromboli Shutdown“, „Stromboli in Quartet“, „Fiat Lux“.

Vyzkoušejte si kvízJak dobře znáte písně české rockové scény?

Doufám, že jste si zavzpomínali na rockové písně a můžete si některou poslechnout, zazpívat nebo zahrát na hudební nástroj.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama