Seznamte se s jackalope: Podivném, údajném kříženci králíka a antilopy

Seznamte se s jackalope: Podivném, údajném kříženci králíka a antilopy

Foto: http://www.cgpgrey.com / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jackalope, někdy česky označovaný jako zajdalen, je jeden z kryptidů. To jsou zvířata, jejichž existence dosud nebyla dokázána, avšak tradují se o nich důvěryhodné příběhy. Přečtěte si, jak vznikly dohady o jackalope.

Co je jackalope

Jackalope byl nalezen ve 30. letech minulého století jakožto trofejní hlava. Ačkoli je označován jako potomek králíka a antilopy, jedná se o králičí hlavu, z něhož nejčastěji vyrůstají srnčí či jelení parohy. Z tohoto důvodu bývá někdy označován jako potomek králíka a jelena. Jedná se však o pouhou past na turisty. Historka o jeho původu se rychle rozšířila a začali se na ni jezdit dívat nejrůznější lidé z Ameriky, ale i z dalších koutů světa.

Zvíře se jeví nevinně, podle legendy však není tak mírumilovný, jak se na první pohled zdá. Je silně defenzivní a často i agresivní, před lovci zpočátku utíkal snad rychlostí blesku, avšak později na ně začal útočit.

Legenda o jackalopovi

Legenda je obsáhlá, avšak od jednotlivých vypravěčů dost odlišná. Praví, že první jackalope byl chycen roku 1829 člověkem jménem Roy Ball. Teprve v roce 1934 měl být tento tvor poprvé vycpán a vystaven na odiv.

Ačkoli se jedná o legendu Divokého západu, dostala se také mezi legendy Evropy a Persie.

Senzace, která donutila lidi cestovat

Tento kryptid přinutil lidi cestovat do Wyomingu, kde legenda vznikla. Dokonce i dnes existuje velké množství nadšenců, kteří se snaží dokázat existenci tohoto tvora, ulovit ho a stát se slavnými. Velkou šanci však nemají, neboť bylo odhaleno, že se jedná o podvod.

Reklama
Opravdového jackalopa bohužel v přírodě nenajdete.
Opravdového jackalopa bohužel nikde na světě nenajdete | Zdroj: AI - umělá inteligence

Vytvoření jackalope

Nápad přišel z hlav dvou bratrů, Douglase a Ralpha Herrickových. Ti hledali senzaci, která by přilákala více lidí a učinila je bohatšími. Jejich původ je znám obsáhle. Žili ve Wyomingu, dělali pro svou rodinu první poslední a volný čas trávili lovem, aby se neměli tak špatně a neměli nouzi o jídlo. Jednou, kdy se vrátili až pozdě večer, přišel onen osudný nápad vytvořit napůl králíka, napůl antilopu.

Příběh praví, že jakmile se vrátili do svého obchodu s preparáty, hodili mrtvého králíka o zeď, neboť měli opravdový hlad a chtěli se co nejdříve doma najíst. Králík dopadl pod paroží a Douglas dostal nápad namontovat paroží na kostru králíka. A tak, jakmile se vrátili do obchodu, začali konat své dílo. Když vše bylo hotové, prodali kostru králíka majiteli nedalekého hotelu. Obdrželi 10 dolarů, tyto peníze měly však v té době mnohem vyšší hodnotu než dnes. Zajímavostí je, že majitel se jmenoval Roy Ball. Četli-li jste článek pozorněji, mohli jste si povšimnout, že tomuto muži se připisuje první odchyt tohoto zvířete, pouze doba byla upravena na rok 1829.

Králičí hlava s parohy tak získala potřebnou pozornost a bratři měli novou práci. Každý chtěl hlavu, a tak je vyráběli a následně prodávali. Poprvé v životě nestíhali uspokojovat poptávku. Prodali něco kolem tisíce hlav, poté majitele nápadu přestala práce bavit a jeho bratr Ralph pracoval bez něj.

Buddha mluvil o jackalopovi

A to tehdy, když vyslovil svou nedůvěru v jeho existenci. Bratři to ale přebarvili k obrazu svému. A když už jsme u těch obrazů, obraz rohatého králíka též nezapomněli zmínit, aby své pohádce přidali na věrohodnosti. Ten králík na obraze však patrně odrážel králíka trpícího rakovinou.

Bratři se však nestyděli jak obrazu pocházejícího z Evropy, tak Buddhova krátkého sdělení, využít ve svůj prospěch, aby přidali na důvěryhodnosti svého příběhu.

I vy si můžete jít zalovit

Tuto atrakci vymyslel Douglas a obchodní komora vám klidně vydá licenci, která praví, že můžete tato zvířata lovit. Můžete tak učinit od půlnoci do dvou do rána, a to pouze 31. června. Čtete správně a také správně víte, že červen má pouze třicet dní. Aby vám byla licence vydána, vaše IQ musí být mezi hodnotami 50 a 72.

Nezoufejte, pokud vám licence vydána nemůže. Stále se můžete jít podívat na sochu tohoto zvířete a zúčastnit se festivalu na jeho počest, který se koná začátkem června.

Reklama
Reklama