Nejkaloričtější druhy ořechů, kterým byste se měli při hubnutí vyhnout

Nejkaloričtější druhy ořechů, kterým byste se měli při hubnutí vyhnout

Foto: AtlasStudio / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ořechy začaly být čím dál tím populárnější ve zdravé výživě a ve fitness receptech. Není divu, jsou bohaté na živiny, vitamíny, minerální látky a na nenasycené mastné kyseliny tzv. „zdravé tuky“. Zdravé, protože nemají tendenci se ukládat do tukových zásob.

Mnoho odborníků a výživových poradců doporučuje právě ořechy jako zdravou a chutnou svačinku při hubnutí. Nadměrné konzumování ořechů ale může mít zcela obrácený efekt. Které ořechy jsou vůbec ty nejkaloričtější? A je dobré je úplně omezit?

1) Makadamové ořechy

Tyto ořechy mají největší obsah tuku ze všech druhů a kalorickou hodnotu větší než 700 kcal na 100 g.  Avšak i přesto jsou cennou součástí stravy, protože mají vysoký obsah vápníku, železa, hořčíku a vitamínů E a B. Pravidelná konzumace makadamových ořechů má prokazatelně pozitivní vliv na zdraví. Vzhledem k tomu, že jsou 100 % bez cholesterolu, pomáhají čistit tepny a snižují riziko koronárních onemocnění. Ale všeho s mírou. Pokud sníte celý sáček těchto oříšků na posezení, je jasné, že to bude mít nechtěné dopady na vaší postavě.

2) Pekanové ořechy

Z hlediska obsahu tuku a kalorické hodnoty jsou pekanové ořechy za makadamovými hned na druhém místě. 100 gramů těchto ořechů vychází na 691 kalorií. I tak se ale jedná o jeden z nejzdravějších ořechů. Obsahují spoustu antioxidantů, vitamínů E, A, kyseliny listové a cenných minerálů. Z hlediska obsahu polyfenolů, které působí proti vzniku mutací způsobujících rakovinu, se jim žádné jiné druhy ořechů nevyrovnají. Když je budete v mírném množství pravidelně konzumovat, budou mít nemalý vliv na podporu vašeho zdraví a organismu.

3) Para ořechy

100g para ořechů má 659 kcal. Pokud si počítáte kalorie, stojí za to si to pamatovat, ale to neznamená, že bychom je měli z naší stravy úplně vyloučit. Doporučená denní dávka by ale neměla ideálně přesáhnout 4 kusy denně. Tento druh ořechů je nejlepší zdroj selenu, který příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, činnost štítné žlázy a podporuje kvalitu vlasů a nehtů. Krom selenu para ořechy také obsahují hodně vápníku, hořčíku, draslíku, vitaminu E a zdravých mastných kyselin.

Jaké druhy ořechů jsou naopak nejméně kalorické?

Mandle, kešu a pistácie mají přibližně stejnou, poměrně nízkou kalorickou hodnotu, a navíc jejich směs omega 3 mastných kyselin, bílkovin a vlákniny, dává pocit plnosti a reguluje chuť k jídlu. Samozřejmě se nejedná o ty pražené, nebo solené, těm byste se měli vyvarovat. Většinou se totiž praží v mastných olejích a mohou ztratit až polovinu svých živin.

Nezapomeňte na semínka

Semena obsahují všechny látky nezbytné pro vývoj a růst rostliny a díky tomu jsou extrémně výživné. Ať už dýňová, slunečnicová, melounová, nebo lněná, semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny, zdravých tuků a mnoha důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů. Navíc, pokud jste alergičtí na některé druhy ořechů, je to skvělá alternativa, jak si některé živiny, které ořechy nabízejí, doplnit.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama