Ženská krása se nedá posuzovat jen podle těla. Historie nám ukazuje, jak se tělesný ideál krásy proměňoval v průběhu historie

Ženská krása se nedá posuzovat jen podle těla. Historie nám ukazuje, jak se tělesný ideál krásy proměňoval v průběhu historie

Foto: Pedro Ribeiro Simões / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na ideál ženské krásy lidé kladou důraz už celá staletí. To, jak onen ideál vypadá, se nicméně napříč roky proměňovalo – od Věstonické Venuše až po modelku Twiggy.

Prehistorické období

Některá z nejstarších známých vyobrazení ženského těla jsou venuše, malé figurky pocházející z doby před 25 až 23 tisíci lety. Tato umělecká díla vyobrazují ženy s postavou tvaru hrušky, často s velkým poprsím a břichem. Vědci již dlouho debatují o tom, jestli tyto figurky mají zosobňovat atraktivitu, anebo plodnost.

Starověký Egypt (cca 1292 až 1069 př. n. l.)

V období starověkého Egypta si lidé nejvíce cenili štíhlých žen s úzkými rameny, vysokým pasem a symetrickým obličejem. Ženy měly větší nezávislost, přijatelný byl pro ně předmanželský sex, a dokonce se bez obav mohly rozvést se svými manželi.

Starověké Řecko (cca 500 až 300 př. n. l.)

Ideální starověká žena měla plné tvary a světlou kůži, neboť to naznačovalo, že se těší vysokému společenskému postavení a nemusí pracovat venku na sluníčku.

Ideální starověká žena měla plné tvary, Zdroj: Eroshka / Shutterstock

Dynastie Han (cca 206 př. n. l. až 220 n. l.)

V tomto období byl u žen žádaný štíhlý pas, bledá kůže, velké oči a malá chodidla. Malá chodidla jsou jedním z ideálů čínské krásy, který pokračoval po celá staletí.

Italská renesance (cca 1400 až 1700 n. l.)

V období italské renesance se opět přešlo od štíhlé postavy k ideálu krásy, který zahrnoval výrazné poprsí, kulaté břicho, plné boky a v neposlední řadě bledou kůži. V této historické éře bylo povinností ženy odrážet postavení jejího muže, oboje chováním i zevnějškem. Dalšími žádanými rysy byly plavé vlasy a vysoké čelo. Mnoho žen si v tomto období odbarvovalo vlasy, aby dosáhly kýženého zevnějšku.

Reklama

Francie 18. století

V tomto historickém období se největší oblibě cenil kulatý obličej, náznak dvojí brady a růžové líce. Ženy nosily své vlasy dlouhé a kudrnaté. Bohatě na ně používaly pudr, aby jim propůjčily populární bílou a šedou barvu, a nemenší oblibě se těšily vysoké paruky. Protože ideálem krásy byla světlá pleť, ženy používaly těžký bílý make-up, často vyrobený z jedovatých látek.

Viktoriánská Anglie (1837 až 1901)

Dle vzoru královny Viktorie měly tehdejší ženy plné tvary, ale ve stejnou dobu úzký pas. To vedlo k rozmachu korzetů, jimiž si ženy skřípaly pas do takové míry, aby dosáhly vytoužené postavy tvaru přesýpacích hodin.

20. léta 20. století

V divokých dvacátých letech došlo k výrazné změně. Ženy si ostříhaly své dlouhé kadeře. Poprvé v historii se ideálem stala chlapecká postava a plochá hruď.

Zlatá éra Hollywoodu (30. až 50. léta)

Éra chlapecké postavy nevydržela dlouho. V následujících třech desetiletích, po vzoru hvězd jako Marylin Monroe, za ideál lidé považovali ženy s křivkami, postavou typu přesýpacích hodin, s velkým poprsím a zároveň štíhlým pasem.

Svobodná 60. léta

V 60. letech se dostaly na vrchol útlé ženy, které měly dlouhé štíhlé nohy a svým tělesným typem připomínaly dospívající dívky. Díky modelkám, jako byla již zmíněná Twiggy, frčely krátké uhlazené účesy a velké oči s výraznými hustými řasami.

Éra supermodelek (80. léta)

Toto období, které mnoho z nás stále dobře pamatuje, oslavovalo vysoké ženy s vypracovanou postavou a vytvarovanýma rukama, ale s ženskými křivkami. Propukla cvičící mánie a vysoké nároky kladené na vzhled žen měly za následek nárůst onemocnění anorexií, které pokračuje dodnes.

Hubená 90. léta

Příliš se ženy nemohly najíst ani v 90. letech. Aspoň pokud chtěly splňovat ideál krásy, který si cenil extrémně hubených žen s průsvitnou pokožkou, které svou androgynní postavou připomínaly chlapce.

Postmoderní krása (začátek 21. století až dodnes)

Dnešní ideál krásy si cení žen s plochým žaludkem, velkým poprsím a zadkem a mezerou mezi stehny. Očekává se, že ženy budou hubené, ale zase ne příliš. Aby docílily požadovaného zevnějšku, mnoho žen se uchyluje k plastickým operacím.

Reklama
Reklama