Měří sotva 5 centimetrů, přesto je v mnoha ohledech unikátní. Tajemství Petřkovické Venuše

Měří sotva 5 centimetrů, přesto je v mnoha ohledech unikátní. Tajemství Petřkovické Venuše

Foto: Kozuch/ Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Petřkovická či Landecká Venuše je jednoznačným důkazem o lidské přítomnosti na území Ostravska ještě z dob pravěku. Co dalšího se vědcům a odborníkům podařilo v souvislosti s tímto tajemným talismanem odhalit?

Od nálezu Petřkovické (nebo též Landecké) Venuše letos uplyne celých 70 let. Přesto se však o ní příliš často neučí v dějepise a ani veřejnost o ní moc neví. Její sláva je mnohdy zastíněna slavnější „sestrou“ z Věstonic. Jaký příběh tedy Petřkovická Venuše vypráví?

Dáma stará desítky tisíc let

O objevení Landecké Venuše se zasloužil slavný český archeolog Bohuslav Klíma starší. Ten 14. července 1953 prováděl průzkum poblíž vesnice Petřkovice na vrchu zvaném Landek. Malou sošku pak pojmenoval podle nedaleké vsi. Landecké naleziště se pak stalo významným pro celou řadu dalších archeologických památek, Venuše však bezpochyby patří k těm nejvýznamnějším. Podle odhadů se stáří této sošky odhaduje na zhruba 23 000 let, a nález se tak řadí k dalším unikátům objeveným na našem území.

Vzhledem se od jiných Venuší podstatně liší

Fascinujícím je nález nejen z hlediska historického významu, ale mnohé udivuje také po stránce samotného vzhledu. Bezhlavé torzo ženského těla měří na výšku zhruba 4,6 cm. Odborníci se dnes shodují na tom, že absence hlavy nejspíše byla již úmyslem samotného autora, než že by o ni soška v průběhu let přišla poškozením.

Překvapující jsou pak i proporce torza. Zatímco většina Venuší reprezentuje korpulentní dámy s výraznými ženskými rysy, Petřkovická Venuše je v porovnání s nimi o poznání štíhlejší. Znamená to, že v oblasti pravěké Ostravy snad pobýval odlišný druh člověka? Nebo zkrátka měl sochař jiné představy o ženské kráse?

Historický význam Venuší

Samotný symbolický význam Venuší doby kamenné není v současné době dobře zjistitelný. Jistě nelze přehlédnout, že na figurkách jsou často zdůrazněny ty partie, které souvisí se zrozením člověka (těhotenství, kojení). Symbolika však možná může být mnohem hlubší, a právě Petřkovická Venuše například dokazuje, že zjevně není symbolem plodnosti. Možná tak měly tyto sošky ještě další (náboženský či sexuální) význam.

Reklama

Méně povedené dvojče

Landecká Venuše má také svou méně slavnější sestru, která byla objevena v téže oblasti. Soška označovaná jako Petřkovická Venuše číslo 2 je o poznání méně propracovaná. Stejně jako původní figura je i tato sestra vyrobená z krevele. Pravděpodobně však sloužila buď jako předloha pro její detailnější verzi, nebo se zkrátka nepovedla a autor začal pracovat na novém díle.

Originální soška Petřkovické Venuše je dnes uložena v bezpečí trezoru Archeologického muzea v Brně. K vidění však v minulosti byla při několika příležitostech. Například v roce 2017 byla za doprovodu Policie ČR převezena a vystavena v Ostravském muzeu.

Reklama
Reklama