HOSPODSKÝ KVÍZ: 10 pivovarských faktů, co neznají ani štamgasti s permanentkou

Foto: [email protected] / Depositphotos
Pivo historicky není jen pěna a půllitr. V klášterech ho vařili už svatí páni a měšťané na něm stavěli svůj byznys. A mnohé z těchto pivovarů stojí dodnes! Poučte se a poté si vyzkoušejte náš hospodský kvíz.
Kláštery – kde se pivo vařilo s požehnáním
Představte si, že jste mnich ve středověku. Modlitby, práce na poli… a večer? Pěkně vychlazený džbánek domácího piva. Klášterní pivovary byly tehdejšími základními výrobními linkami piva pro celý kraj. V Praze by vám o tom mohl vyprávět Břevnovský klášterní pivovar, který má kořeny už v roce 993. Tehdy tu svatý Vojtěch a kníže Boleslav II. založili klášter a pivo se tu vařilo už ve středověku. Dnes na tradici navazuje značka Břevnovský Benedict – symbolické spojení historie a moderní chuti.
Podobně starý, avšak trochu novější, je Biskupský pivovar v Kroměříži, kde se vaří pivo od roku 1226. Představte si, jak biskupové po kázání usrkávali svůj tekutý chléb. A nebyli sami – kláštery se stávaly centry pohostinnosti, protože pivo tehdy bylo zdravotně bezpečnější než voda (ano, hygienické standardy tehdy fakt pokulhávaly).
Měšťané se chytají příležitosti – pivní boom ve městech
Když se pivo ukázalo jako výnosný artikl, chopili se ho měšťané. A že to uměli! Třeba pivovar Domažlice má první záznamy už z roku 1318 a dnes se považuje i za kulturní centrum. Nebo měšťanský pivovar Polička, založený roku 1517 – ten se drží na trhu dodnes a patří mezi největší nezávislé pivovary v Česku.
A pak tu máme legendy jako Herold Březnice (1506) nebo slavný Královský pivovar Krušovice, který roku 1583 získal císař Rudolf II. a hned si ho přivlastnil i do svého brandu – koruna v logu Krušovic není žádná náhoda.
Když k tomu připočteme Třeboňský pivovar Bohemia Regent (1367), máte jasný obrázek: od 14. století to byla pivní horečka, která uspokojovala nejen žíznivé sousedy, ale i šlechtu .
Pivo ve světě – když je historie mnohdy starší než pohádky
Chcete opravdového veterána? Weihenstephan v bavorském Freisingu vaří už od roku 768 a oficiální licenci má od roku 1040 – je to nejstarší stále fungující pivovar světa. Němci se tím právem chlubí a spojili ho dokonce s univerzitou, takže pivo se tu vaří i po vědecké stránce!
Další stařík mezi pivovary je je Weltenburg Abbey Brewery (1050), známý svými tmavými klášterními specialitami. A pokud byste chtěli něco belgického – Stella Artois začala vařit pivo už v roce 1366 (značka jako taková vznikla až později).
Takže když dnes sedíte na zahrádce se svým půllitrem z jmenovaných pivovarů, pijete vlastně kousek dějin.
Od středověku do moderní doby – tradice, turistika a trochu romantiky
Co je na tom nejhezčí? Tyhle pivovary nejsou jen muzea. Většina z nich pořád vaří a láká turisty i dnes. Můžete podniknout exkurzi, projít si historické sklepy a na konci exkurze samozřejmě ochutnat výrobky. Třeba v Břevnově nebo Třeboni vás čekají pivní zahrádky, kde se snoubí starobylé zdi s moderní pohodou.
A o nejstarším pivovaru světa diskutují také na Redditu.
Ať už vás zaujali mniši, měšťané nebo tzv. craft pivovary, jedno je jisté – česká pivní tradice není jen o pěně ve sklenici, ale o příbězích, které vytrvaly stovky let. Tak na zdraví! A pokud se označujete za moudré návštěvníky hospod, určitě nezapomeňte podstoupit náš kvíz, který prověří vaše skutečné znalosti.
Kvíz
Některé otázky byly jednoduché, pro znalost jiných musíte být zkušený štamgast, abyste plně pochopili význam hospodského slangu. Jsme si však jisti, že jste na své skóre náležitě pyšní. Není výsledek, na který byste neměli byste být pyšní. Zkuste si také některý z našich jiných kvízů a zjistěte, kolik toho víte (a také se můžete naučit něco nového, něco, s čím před svými přáteli zazáříte).