Tohle nám tajili, a proto už nechutná tak, jako kdysi
Zdá se vám, že některé ovoce a zelenina už nechutná jako dřív? Není to jen zdání, některé odrůdy skutečně jsou jiné. Zejména jednoho ovoce se to týká velmi citelně.
Tenhle druh ovoce to schytal úplně naplno. Navíc ho často považujeme za zeleninu. Některé odrůdy byly kdysi lepší, ale klimatické změny nebo zvýšená poptávka po dané ingredienci do kuchyně způsobily, že původní odrůdy vymizely. Musely se začít pěstovat plodnější a odolnější. Nebo ty původní vůbec nedokázaly obstát v měnícím se klimatu. Někdy se negativně odráží v chuti, trpí tím například i káva.
V ohrožení jsou mimochodem v současné době i banány. Jejich nízká kvalita a chuť je již vysvětlena. Druhým ovocem je avokádo. Avokádo je ovoce, které má výraznou chuť a strukturu, uvnitř je velká pecka. Z ní můžete doma snadno vypěstovat novou rostlinku.
Nutriční hodnoty avokáda
Avokádo má vysoké množství tuku, až 25 % . Rozmezí se pohybuje od 8 do 25 % a je to dáno také stupněm zralosti.
Fuerte, starší tradiční tučná odrůda je považována za tučnější. Během rané fáze sklizně, která trvala od konce listopadu do prosince, mělo avokádo odrůdy Ettinger společně s avokádem. Fuerte nejvyšší procentuální obsah oleje kolem 16 %, plody odrůdy Ree měly kolem 8 %.
Výzkumy ale ukazují, že se tučnost mění i v závislosti na ročním období a dané sklizni. Některé odrůdy jsou nejtučnější na konci pěstební sezony.
Velkou roli ale hrají také lokality pěstování, jejich podnebí i odrůdy.
Každé avokádo je trochu alchymie
Může to být pravda také proto, že se k nám avokádo dováží v mnohem vyšším množství než kdysi, kdy jsme si ho koupili jen občas a bylo vzácné.
Dostávají se k nám i jiné odrůdy, které v první řadě uspokojují množstevní poptávku. Někdy naprosto nové pěstované s ohledem na nižší spotřebu vody při pěstování nebo vyšší odolnost.
Dá se říci, že není nic variabilnějšího než avokádo. Kolik má vody, kde roste, jak se o něj zemědělci starají, jak je s ním zacházeno později? To vše ovlivňuje nejen jeho chuť, ale i obsah výživných látek.

Malý klíč k tučnému avokádu?
Není to spolehlivé, ale některé ukazatele nás mohou navést na výběr tučnějšího avokáda:
- Hrubší slupka, tmavá (hladká zelená avokáda bývají vodnatá)
- Odrůda Hass
- Menší kus, těžký kus na svou velikost
- Země původu Mexiko, Izrael, Španělsko
- Bio avokáda, pokud jsou do ruky těžká
Skladování a chlazení také hraje roli
Možná by nám ale to samé avokádo chutnalo více, kdyby bylo čerstvě utržené ze stromu. Skladování a uchovávání v chladících boxech má na jeho kvalitu vliv.
Snižuje se olejnatá struktura a navyšuje se vodnatost.
Změny se jen tak nedočkáme, avokádo je stále velmi oblíbené a distributoři potřebují snadno skladovatelné odolné odrůdy. Jenže ty jsou vodnaté a mají málo výraznou chuť.