Herecké hvězdy: Chlupatý akční hrdina Rin Tin Tin a pes ze země Oz Terry

Herecké hvězdy: Chlupatý akční hrdina Rin Tin Tin a pes ze země Oz Terry

Foto: HayDmitriy / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Někteří psi jsou více fotogeničtí než jiní anebo se jednoduše nacházejí ve správnou chvíli na správném místě. Pak není divu, že se jim povede klidně stát se filmovými hvězdami a přinášet radost milionům lidí.

Terry: Pes ze země Oz

První filmovou hvězdou je pes, který se podíval až do magické země Oz. Jeden z nejslavnějších filmů všech dob je Čaroděj ze Země Oz (1939). Judy Garlandová ztvárnila Dorotku, mladou dívku, kterou tornádo odnese z Kansasu až do země Oz, kde Dorotka a její spojenci musí porazit zlou čarodějnici. Kromě nových přátel Dorotce pomáhá i její pejsek, kterého si zahrála Terry, fenka plemene cairn teriér. Přičemž platí, že Terryin příběh je stejně pozoruhodný jako Totův.

Terry se narodila v roce 1933 a vyrůstala u Carla Spitze. Spitz se v minulosti věnoval výcviku vojenských a policejních psů ve svém rodném Německu, ale emigroval do USA a začal se zabývat výcvikem psů pro role v hollywoodských filmech. Mladičká Terry zaujala známého herce Clarka Gablea, když Gable navštívil Spitzovu Hollywoodskou psí výcvikovou školu. Netrvalo dlouho a Terry začala dostávat role ve filmech. Účinkovala ve filmech po boku známých jmen, jako byla například dětská hvězdička Shirley Templeová, Spencer Tracy a Mickey Rooney. Její největší okamžik slávy nadešel v okamžiku, kdy Terry během konkurzu porazila stovky dalších psů a získala příležitost účinkovat v hollywoodské adaptaci knihy Lymana Franka Bauma Čaroděj ze země Oz.

Šlo o práci, kterou by Terry záviděli i mnozí dnešní lidé. Týdenní honorář činil 125 dolarů, což v přepočtu na moderní měnu činí 2500 dolarů, tedy přibližně 50 tisíc korun za týden! Jednalo se mimochodem o větší částku, než jakou dostávali i někteří lidští herci, kteří na filmu pracovali. Terry se roli postavila čelem vstříc, byť se občas schovávala za ostatními herci, když štáb zapnul velké větráky, které pro natáčení používali. Také si musela dát pauzu, když jeden z herců omylem stoupnul na její packu. Zranění přechodila a film dokončila.

Terry své lidské spolupracovníky tak okouzlila, že Judy Garlandová ji dokonce chtěla adoptovat, ale Spitz se nechtěl rozloučit se svou velkou psí hvězdou. Terry pokračovala ve své herecké kariéře, a když v roce 1944 zemřela ve věku jedenácti let, měla za sebou celkem sedmnáct celovečerních filmů, díky čemuž se stala jedním z nejslavnějších hereckých psů všech dob.

Pes Rin Tin Tin
Pes Rin Tin Tin | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Rin Tin Tin: Chlupatý akční hrdina

Kromě Lassie a Terry byl jednou z nejslavnějších němých tváří první poloviny 20. století pes Rin Tin Tin. Jeho život byl dramatický ještě předtím, než se poprvé objevil na filmovém plátně. Americký voják Lee Duncan mu ve Francii na bojišti zachránil život a přivezl ho do Ameriky. Následně Rin Tin Tina vycvičil, aby vystupoval napřed ve psích show a posléze i ve filmech. Rin Tin Tinův první film, western The Man from Hell’s River (1922), slavil okamžitý úspěch. V následujícím roce Rin Tin Tin dostal svou první hlavní roli v akčně dobrodružném snímku Where the North Begins, který zachránil studio Warner Bros. před krachem. Rin Tin Tin se stal miláčkem publika a lidé se přímo předháněli v tom, aby mu zaplatili za propagační fotografie a jinou formu reklamy.

Reklama

Filmová dráha Rin Tin Tina měla podobu převážně němých akčních snímků, v nichž Rin Tin Tin prováděl hrdinské kousky v nebezpečných situacích. Krom toho se mezi lety 1930 až 1933 objevil v rádiové show nazvané jednoduše Rin Tin Tin, která předtím měla název The Wonder Dog, tedy Zázračný pes. A zázračný Rin Tin Tin rozhodně byl!

Když Rin Tin Tin zemřel v roce 1932 ve věku třinácti let, jeho syn Rin Tin Tin ml. převzal po svém tátovi roli v rádiové show a rovněž účinkoval ve filmech od roku 1932 do 1939. Ani jeho smrtí hvězdná dráha tohoto psího rodu neskončila. Rin Tin Tin III. si zahrál v jednom filmu, Návrat Rin Tin Tina z roku 1947, a pomáhal Lee Duncanovi ve výcviku vojenských psů během druhé světové války.

Potomci Rin Tin Tina následně byli rovněž vycvičeni k pomáhání zdravotně znevýhodněným lidem. Rin Tin Tinovo tak jméno žije dál. Kromě jeho filmů, které si diváci mohou pustit i v dnešní době, Rin Tin Tin XII. sloužil jako oficiální psí maskot pro americkou organizaci Humane’s Red Star Rescue Team. Jde o program, který zachraňuje zvířata ve válečných zónách a před přírodními katastrofami. Rin Tin Tin tak zahájil dlouhou tradici pomáhání i rozveselování lidí, která díky jeho potomkům pokračuje dodnes.

Reklama
Reklama