Filmové studio Warner Bros. oslavilo 100 let. Kořeny má přitom v Polsku

Filmové studio Warner Bros. oslavilo 100 let. Kořeny má přitom v Polsku

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Od založení populárního filmového studia Warner Bros. uplynulo rovných sto let. Málokdo ale tuší, jak myšlenka na vznik tohoto megalomanského konceptu vůbec vznikla.

Průkopníkem cesty do Ameriky byl otec

Prvním Warnerem, který vkročil do Ameriky, byl otec bratrů, švec Benjamin Warner, který se vydal za oceán splnit si svůj americký sen. Ten na cestu vyrazil z malé vesnice Krasnosielc, kde dnes žije zhruba 1300 obyvatel. Po příjezdu do Států Benjamin velmi rychle pochopil, že bez práce ani zde nejsou koláče, a tak si zde otevřel svůj obuvnický podnik.

Postupně své peníze šetřil, aby později mohl poslat i pro svou manželku a děti. Původně židovská jména synů – Hirsch, Aaron, Szmul a Itzak – se v Americe příliš neuchytily, a proto se mladí Warnerovi přejmenovali na Harryho, Alberta, Samulea a Jacka. Ani jméno Warner přitom nebylo původní, originální tvar pak mohl být Wonsal, Woron či Wonskolaser – skutečnou podobu se nepodařilo přesně dohledat.

První koketování s filmem

V prvních letech pobytu v USA se rodina často stěhovala. Bratři se však brzy toužili prosadit a začít vydělávat do rodinného rozpočtu. Rozhodli se tak zastavit otcovy zlaté hodinky a za utržené peníze pořídit kinetoskop, moderní projektor patentovaný Thomasem A. Edisonem. S tímto zařízením poté jezdili po Státech a promítali lidem filmy. Investice se jim poměrně rychle vrátila a netrvalo dlouho a Warnerovi otevřeli své první kino.

bratři Warnerové
Bratři Warnerové | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Edison působil potíže

Promítání se však brzy ukázalo jako nerentabilní, protože Edison začal požadovat licenční poplatky za používání kamery a promítání filmů na jím navržených zařízeních. Aby se těmto poplatkům vyhnuli, přestěhovali se bratři, stejně jako mnoho dalších průkopníků Hollywoodu, na západ do Kalifornie, kde je napadlo filmy nejen promítat, ale také je sami vyrábět.

V roce 1918 pak natočili svůj první velký film Mé čtyři roky v Německu, který měl obrovský úspěch. Zisk z distribuce pak využili k nákupu svého prvního studia v Hollywoodu a 4. dubna 1923 založili filmové studio Warner Brothers Pictures, Inc.

Logo Warner bros
Logo Warner Bros. | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Čtyři z tanku... a pes

Každému z bratrů byla v organizaci přidělena pozice, která odpovídala jeho schopnostem. Korporaci vedl Harry, geniální stratég, Albert měl na starosti distribuci, Sam produkci a technologie a Jack každodenní provoz. Nová společnost zaznamenala okamžitý úspěch s velmi oblíbenou sérií filmů, jejichž ústřední postavou byl pes Rin Tin Tin, který je často označován jako „první čtyřnohá superstar“.

Studio přineslo světu ozvučený film

Zásadní průlom však přišel se zvukem. Bratři investovali zhruba 7 milionů dolarů, aby modifikovali zařízení zvané Vitaphone, jež umožnilo nahrávat a následně vysílat zvukové filmy. V roce 1927 pak bratři uvedli do kin Jazzového zpěváka, první plně ozvučený celovečerní film s písněmi a hudbou. Návštěvnost byla rekordní a společnost získala Oscara za revoluci ve filmovém průmyslu.

Společnost Warner Bros. si v průběhu dalších desetiletí udržela vedoucí postavení v systému hollywoodských studií a produkovala legendární série Matrix, Harry Potter, Batman či Hobit. Dnes patří do mediálního konglomerátu WarnerMedia, třetí největší mediální společnosti na světě.

Reklama
Reklama