Five points, zde se newyorští policisté obávali o svůj život. První mafiánské gangy vznikaly v zelinářstvích

Five points, zde se newyorští policisté obávali o svůj život. První mafiánské gangy vznikaly v zelinářstvích

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nyní je na Dolním Manhattanu rušno obzvláště kvůli finančnímu středisku Wall Street. Původně tu však stála nechvalná čtvrť Five Points, kde se o rozruch staraly první mafiánské gangy.

Gangy byly původně podporovány politickými stranami

Five Points byla známá jako centrum kriminality, prostituce a násilí. Zahrnovala pět ulic, které se protínaly na jednom místě (odtud název Five Points). Tato oblast byla domovem mnoha imigrantů, kteří sem přicházeli hledat práci a nový život. Mezi nimi byli irští, italští a němečtí přistěhovalci, kteří se často stávali oběťmi násilí a vykořisťování.

V této čtvrti se také formovaly první mafiánské gangy, jako například Dead Rabbits nebo Bowery Boys, kteří se často zapojovali do pouličních bojů a organizovaného zločinu. Tyto gangy byly často spojovány s politickými stranami, které je podporovaly výměnou za jejich hlas ve volbách.

Policisté, kteří pracovali v této čtvrti, se obávali o svůj život. Gangy totiž byly dobře organizované a měly mnoho členů, kteří byli ochotni své území bránit. Kromě toho se v této čtvrti také vyskytovaly nelegální podniky jako opiová doupata a kasina, které byly pod kontrolou mafiánů. Snažit se tedy potírat zločin v této oblasti byl nadlidský a velmi nebezpečný úkol.

Mafii sem pravděpodobně zavlekl největší sicilský mafiánský boss

I když se první mafián ve Five Points nikde oficiálně neuvádí, historikové se shodují, že to pravděpodobně byl Vito Cascio Ferro (nebo též Cascioferro), který později odešel z USA zpět do Itálie a stal se jedním z nejmocnějších bossů sicilské mafie v první polovině 20. století. Vito Cascio Ferro byl v té době členem sicilské mafie Cosa Nostra a pravděpodobně byl poslán do New Yorku, aby organizoval obchodování s kokainem a heroinem. 

Ve Five Points se rychle stal dominantní postavou v podsvětí a spolupracoval s jinými italskými gangstery jako byl například Ignazio Lupo, další člen sicilské mafie. Cascio Ferro a jeho spolupracovníci se specializovali na organizování prostituce, gamblerství a nelegálního hazardu a byli známí pro své násilné praktiky. Byli také zapojeni do obchodování s drogami a využívali Five Points jako centrum své činnosti.

Mafiánskou čtvrť nakonec srovnali se zemí

V roce 1863 byl Five Points zbořen a na jeho místě vznikl nový park, který se později stal známým jako Columbus Park. Nicméně historie této čtvrti a prvních mafiánských gangů zde zůstala živá a stala se předmětem mnoha knih, filmů a seriálů. Five Points připomíná důležitost práva a pořádku a také upozorňuje na to, že zločin (a obzvláště organizovaný zločin) mohou mít velký vliv na životy lidí, kteří se snaží pracovat a žít v oblastech, kde se vyskytuje.

Reklama
Reklama