Joseph Petrosino přijel do Palerma, aby skoncoval s mafiány v Americe. Atentát ale nepřežil

Joseph Petrosino přijel do Palerma, aby skoncoval s mafiány v Americe. Atentát ale nepřežil

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Joseph „Joe“ Petrosino rozkrýval mafiánské organizace na dvou kontinentech. Mafii značně oslaboval, a to se mu stalo osudným. 

Praktiky Černé ruky

Černá ruka byla italská zločinecká organizace, která byla aktivní v USA na počátku 20. století. Její členové pocházeli většinou z jižní Itálie a Sicílie a organizace se specializovala na vydírání, vraždy a další kriminální aktivity. Černá ruka využívala své síly a moci k tomu, aby se stala dominantním hráčem v italské komunitě v USA. Jejími základními nástroji, jak ovládat obyvatele italského původu, bylo právě vydírání a násilí.

Policista Joe Petrosino a jeho boj proti Černé ruce

V roce 1903 byl detektiv Joe Petrosino pověřen vedením týmu, který měl za úkol odhalit a rozpracovat Černou ruku v New Yorku. Petrosino, který sám pocházel z rodiny italských přistěhovalců, se v problematice italské komunity a fungování kriminálních organizací v New Yorku dobře orientoval, byl proto ideálním kandidátem.

Petrosino se rozhodl podsvětí důsledně prozkoumat a skutečně se mu podařilo některé členy Černé ruky odhalit a zatknout. Situace se však navzdory jeho snaze stále zhoršovala, proto oslovil známého operního pěvce Enrica Carusa, který měl s vydíráním od Černé ruky již značné zkušenosti. Caruso souhlasil a pomohl Petrosinovi identifikovat některé další členy Černé ruky a získat důležité informace o jejich aktivitách.

Zavraždění Petrosina

Díky svému odhodlání a šikovnosti se Petrosino stal jedním z nejvýznamnějších detektivů své doby. Věděl, že Newyorská mafie je úzce spjata s tou italskou, proto odjel v roce 1909 do Itálie, kde se snažil vypátrat napojení tamní mafie na Černou ruku v New Yorku. Během svého pobytu byl 12. března 1909 zavražděn v Palermu, pravděpodobně právě Černou rukou. Jeho vražda vyvolala v italsko-americké komunitě velký poprask a Petrosino byl po smrti oslavován jako hrdina, který se snažil bojovat proti organizovanému zločinu. 

Jeho smrt také přispěla k zintenzivnění úsilí v boji proti mafiánským gangům v USA. Nicméně Černá ruka a další mafiánské organizace byly činné po mnoho dalších desetiletí a minimalizovat jejich aktivitu se podařilo až v sedmdesátých a osmdesátých letech. Některé mafiánské organizace jsou však činné dodnes.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama