Bude nutné přepsat některé knihy o historii? Egyptská mumifikace je zřejmě mnohem starší, než se předpokládalo

Bude nutné přepsat některé knihy o historii? Egyptská mumifikace je zřejmě mnohem starší, než se předpokládalo

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nový výzkum ukazuje, že staří Egypťané začali používat svůj složitý mumifikační proces o dobrých 1000 let dříve, než se dříve věřilo. Mumie, která stojí za tímto objevem, byla nalezena v roce 2019. Pokud bude tento objev podpořen dalšími důkazy, mohlo by to vést k přepsání knih o historii Egypta.

Objev Sakkáry z roku 2019 přepisuje historii mumifikace

Nový nález naznačuje, že mumifikace byla dobře pochopena a používána deset století předtím, než to naznačovaly předchozí archeologické nálezy pocházející z Egypta. Mumie byla nalezena ve velmi dobře vybavené hrobce v nekropoli v Sakkáře. Na webu Ancient Origins se objevil dobře zpracovaný článek, který podrobně popisuje fascinující objev.

Význam objevu

Mumie vysoce postaveného šlechtice zvaného Khuwy pochází z jedné z nejstarších egyptských hrobek, jaké kdy byly objeveny. Khuwyho hrobka byla datována do Staré říše, 2700–2200 př. n. l., ale mumie byla považována za mladší kvůli použitým mumifikačním procesům. Khuwyho mumifikace byla velmi pokročilá. Zahrnovala použití vysoce kvalitních plátěných bandáží a množství vynikající pryskyřice.

Hrobka

Mumie byla nalezena při soupisu pyramid z doby faraona Djedkare Isesiho, posledního krále páté egyptské dynastie, která vládla přibližně 150 let od počátku 25. století před naším letopočtem do poloviny 24. století před naším letopočtem. Třetí, čtvrtá, pátá a šestá dynastie jsou spojeny s egyptským obdobím Staré říše. Vchod do hrobky kopíroval architekturu královských pyramid z páté dynastie.

Nalezená keramika

Přestože keramika v pyramidě pochází ze Staré říše, stav mumie a materiály použité v procesu mumifikace původně uvedly archeology v omyl. Ti věřili, že nalezená mumie je mladší než artefakty získané z jeho hrobky. Následné datování a analýza mumie však odhalila její stáří a pokročilý proces mumifikace.

Nyní musí vědci „přepsat“ období Staré říše

Hieroglyfy nalezené v hrobce v Sakkáře odhalily, že tělo patřilo Khuwymu, který byl příbuzný královské rodiny a žil před více než 4000 lety. Jak uvádí Salima Ikram, profesorka Egyptologie na Americké univerzitě v Káhiře, která je odpovědná řešitelka a konzultantka z výboru National Geographic Society pro výzkum v Káhiře, Gíze, Sakkáře, Abú Sir či Údolí králů, „Pokud je to skutečně mumie Staré říše, všechny knihy o mumifikaci a historii Staré říše budou muset být revidovány. Použité materiály, jejich původ a obchodní cesty s nimi spojené dramaticky ovlivní naše chápání Egypta Staré říše. Tento nález tedy může postavit naše chápání evoluce mumifikace na hlavu.“

Reklama

Změny technologie mumifikace

Doposud se vědci domnívali, že mumifikace Staré říše je relativně jednoduchá, prováděná základním vysoušením – ne vždy úspěšným – bez odstranění mozku a jen občasným odstraněním vnitřních orgánů. Větší pozornost byla věnována vnějšímu vzhledu zesnulého než vnitřku. Také použití pryskyřic je v dosud zaznamenaných mumiích Staré říše mnohem omezenější. Tato mumie je zaplavena pryskyřicemi a textiliemi a působí zcela jiným dojmem mumifikace. Ve skutečnosti připomíná mumie nalezené o 1000 let později.

Proces balzamování

Proces balzamování ve starověkém Egyptě zahrnoval koupání těla v pryskyřicích ze stromové mízy, která sloužila k uchování masa. Mrtvola byla poté zabalena do plátěných obvazů. Khuwyho tělo bylo potaženo vysoce kvalitními pryskyřicemi a zabaleno do jemných plátěných obvazů. Podle Ikrama bylo takové kvalitní prádlo k vidění teprve v době 21. egyptské dynastie. Překvapivě 21. dynastie vládla více než 1000 let poté, co žil Khuwy!

Stará egyptská říše – dynastie, které změnily svět

Archeolog Dr. Mohamed Megahed shrnuje nejnovější objev takto: „Pokud je to opravdu Khuwy, je to průlom v historii starověkého Egypta. V mnoha ohledech může být naše chápání egyptských mumií a mumifikací dramaticky revidováno, když je objevena starší mumie nebo hrobka, jak jasně dokázala Khuwyho hrobka v Sakkáře.“

Reklama
Zdroje článku:
Reklama