Nejtučnější ovoce na světě: reguluje náš tuk, obsahuje 3 typy zdravých olejů, 20 vitamínů a minerálů - 3 recepty na buchtu, hranolky a pomazánku

Nejtučnější ovoce na světě: reguluje náš tuk, obsahuje 3 typy zdravých olejů, 20 vitamínů a minerálů - 3 recepty na buchtu, hranolky a pomazánku

Foto: sweet marshmallow / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Avokádo je plod hruškovce přelahodného, který se botanicky řadí mezi ovoce. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá.

Tuky

Je tvořeno z 80 % tuky (60 % mononenasycených, 15 % nasycených a 10 % polynenasycených mastných kyselin). Tato hodnota ho řadí na první místo mezi nejtučnější rostlinné potraviny na světě. Tyto tuky jsou ve skutečnosti kyselina olejová, která je jednou z mononenasycených mastných kyselin

Vláknina

Má velký obsah vlákniny, kolem 30 % doporučené denní dávky.

Vitamíny a minerály

Obsahuje 20 různých vitamínů a minerálních látek, zejména vitamíny K, C, B5, E, A, B1, B2, B3, kyselinu listovou, dále pak draslík, hořčík, železo, měď, mangan, zinek a fosfor. Díky přítomnosti tuků se dokážou efektivně vstřebat vitaminy  A, D, E, a K, které jsou v nich rozpustné.

Tukem proti tuku

Je to skvělý bojovník s tukem! Nejen že zasytí na delší dobu, ale i přes vyšší kalorickou hodnotu pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost.

Výběr plodu

Na dotyk musí být avokádo pružné a nesmí klást odpor. Po zmáčknutí by mělo o několik milimetrů povolit. Když koupíte nezralé avokádo, nechte ho pár dní dozrát. Použít se dá prakticky ihned. Stačí rozkrojit a vydlabat lžičkou.

Avokádové brownies

(pro 4-6 osob, hotové za 30 minut, snadné)

Reklama

300 g tmavé čokolády, nasekané

2 lžíce kokosového oleje

4 avokáda, nakrájená na kousky

170 ml medu nebo javorového sirupu

½ lžičky vanilkového extraktu

3 vejce, pokojové teploty

50 g kakaa

85 g kokosu, jemně mletého

Na avokádovou polevu:

1 avokádo, nakrájené na  kousky

3 lžíce kakaa

3 lžíce javorového sirupu

Troubu rozehřejte na 200°C. Pekáček o velikosti 28x24 cm vyložte pečícím papírem. Čokoládu s olejem rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Avokáda rozmixujte dohladka a spolu s medem a vanilkovým extraktem je vmíchejte do zchladlé čokolády. Po jednom vmíchejte vejce, kakao a kokos. Vlijte do pekáčku a pečte 12-15 minut, dokud povrch nezpevní. Suroviny na polevu zpracujte v mixéru, podle chuti přidejte více kakaa nebo javorového sirupu. Polevu rozetřete na úplně vychladlé brownies, nakrájejte je na kostky a podávejte.

Toast s avokádem a vejcem

(pro 2 osoby, hotový za 10 minut, velmi snadný)

4 vejce

4 plátky celozrnného toastového chleba, opečeného

1 avokádo, oloupané a rozmačkané

1 lžička chia semínek

1 lžička sezamových semínek

1 lžička kmínu, drceného

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

K podávání:

baby mátové lístečky

klínky citronu

Vejce vložte do vařící vody a vařte je 7 minut. Slijte a ihned zchlaďte studenou vodou. Oloupejte je a podélně rozpulte. Toasty dejte na talíř a rozdělte na ně rozmačkané avokádo a vejce. Chia semínka, sezamová semínka, kmín, sůl a pepř smíchejte v misce. Toasty posypte semínky a mátou a podávejte s citronovými klínky.

Avokádové hranolky

(pro 2 osoby, hotové za 30 minut, velmi snadné)

2 velká avokáda, nakrájená na plátky

šťáva z ½ limetky

sůl a pepř

40 g hladké mouky

1 vejce, prošlehané

100 g strouhanky

2 lžíce oleje

Na dip:

1 čerstvá zelená chilli paprička, nakrájená

140 ml majonézy

70 ml bílého hustého jogurtu

hrst koriandrových lístků, nasekaných

¼ lžičky mletého kmínu

1 lžička čerstvého kopru

sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 200°C. do pekáče vlijte 1 lžíci oleje a dejte stranou. Plátky avokáda pokapejte šťávou z limetky, jemně osolte a opepřete. Obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Přesuňte na plech a pokapejte zbytkem oleje. Pečte 15-20 minut dozlatova. Suroviny na dip zpracujte v robotu dohladka. Pokud ho rovnou všechen nesníte, vydrží v lednici až 4 týdny.

Reklama
Reklama