Recept, který znaly už naše babičky. Lékaři ho dnes znovu doporučují
Návraty ke starým dobrým časům hlásí lékaři. Ti, kteří to praktikují už dávno, jen souhlasně přikyvují. Víme, k čemu se lékaři vrací a doporučují to svým pacientům.
Dříve tento recept doporučovaly i naše babičky.
Během roku na něj může dojít velmi snadno. Virozy se nám nevyhýbají v každém ročním období, navíc se blíží další vlna asijského covidu. Je určitě dobré vědět, jakou zbraň vytáhnout.
Blaho pro tělo: Má i další účinky
Celkově tento zdravotní zázrak působí výborně i na naše klouby. Též nás umí vytáhnout z poalkoholového stavu. Připravte si plný hrnec kvalitního vývaru.
Lékaři ho doporučují jako nejúčinnější prostředek pro boj s virózami a horečkou, ale někteří ho dokonce považují za elixír dlouhověkosti. Je to proto,že působí protizánětlivě a léčí tak různé chronické záněty v těle.
Vývar umí: Posílit imunitu, vypotit se, posílit…
Vývar je nejkvalitnější z kostí a kloubů (hovězích, kuřecích nebo zvěřinových), tehdy mívá nejlepší, nejsilnější chuť. Maso přidat můžete, ale na chuti nepřidává. Kolagen, který obsahuje, pomáhá zdraví našich kloubů, vlasů a kůže.
Glutamin, látka která se při varu také uvolňuje, je tím zázrakem, který nás vytáhne z nemoci. Podporuje imunitu, zklidní podrážděné trávení (i v dlouhodobém hledisku). Glycin je další aminokyselinou, která detoxikuje tělo a reguluje náš pocit hladu.

Morkové kosti: dobrota na závěr
Když budete vařit morkové kosti, doslova vitamínovou a minerální bombou je morek. Během varu se občas uvolní do vývaru, občas zůstane jako želatinová hmota v kosti. Vytáhněte ho. Se solí je to pochoutka jen tak, nebo na topinku. Je skvělou zásobárnou hořčík, sodíku a fosforu.
Do masového vývaru přidejte koření, ale jen málo zeleniny
Gurmámi do masového vývaru přidávají lísteček bobkového listu nebo nové koření či pepř. Skvělá je také snítka rozmarýny. Nepřehánějte to ale se zeleninou, aby se příliš nestahovala masová chuť.
Uvařte si zásobu
V chladnějším období, nebo když máte možnost, si uvařte vývaru ve velkém hrnci co nejvíc. Nešetřete kostmi ani masem, vše můžete dále zpracovat. Vývar potom nechte vychladit, seberte zbytečný tuk a rozdělte do krabiček do mrazáku. Jedna porce nebo dvě.
Při nachlazení tak bude okamžitě k dispozici.