Hvězdná astroturistika: Opuštěná místa na planetě, kam jezdí celebrity pozorovat vesmír

Hvězdná astroturistika: Opuštěná místa na planetě, kam jezdí celebrity pozorovat vesmír

Foto: NPS / Jacob W. Frank / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jste uprostřed prostoru, v srdci divočiny, obklopeni jen tmou. Ale když se podíváte nahoru, obloha je plná blikajících hvězd, planet a sem tam i padající hvězda. Právě o tom je astroturistika - vzrušující trend, kdy lidé opouští světla měst a vydávají se do odlehlých destinací, aby se kochali krásou noční oblohy.

V každodenním shonu často zapomínáme na to, jak relaxační může být pohled na hvězdy. Astroturistika však tento pohled mění. Na naší planetě existují nebeská místa, která jsou pro hvězdáře naprostým zlatým dolem. Místa, kde se Mléčná dráha táhne po obloze jako zářivá řeka a kde se vám odhalí souhvězdí, o jejichž existenci jste neměli ani tušení. Tyto destinace ale nejsou jen o pozorování hvězd, ale nabízejí kompletní zážitky, od prohlídek noční oblohy s průvodcem až po útulné kempy pro pozorování hvězd.

Astroturistika je udržitelná forma cestovního ruchu zaměřeného na pozorování nebeských objektů s nízkým dopadem na životní prostředí.

Jde o to zpomalit, podívat se vzhůru a obdivovat zázraky vesmíru přímo nad našimi hlavami. Zde jsou tři nejlepší destinace, kam se vydat za hvězdami. Hvězdy filmového plátna a koncertních pódií jsou z těchto míst úplně paf, jak napsal španělský magazín Hola!

Poušť Atacama, Chile

Jak se stmívá, začínají se třpytit první hvězdy a postupně se odhaluje Mléčná dráha táhnoucí se přes obzor. Pod vedením odborných astronomů se vydejte na cestu vesmírem, sledujte souhvězdí a poznávejte planety, hvězdy a galaxie, které tvoří noční oblohu. 

„Po příjezdu se naši hosté ponoří do podmanivé krásy pouště a do srdce místní kultury předků Atacameños," přibližuje pouštní atmosféru Ana Carlaová, obchodní manažerka místního hotelu. Zahaleni do ticha pouště, pod mořem hvězd, pocítíte hluboký údiv a respekt nad rozlehlostí vesmíru. Počasí v této oblasti je typicky suché a jasná obloha umožňuje úchvatné pozorování hvězd.

Antonio Banderas, Gabriel Byrne a Juliette Binocheová strávili měsíc v poušti Atacama při natáčením filmu „The 33" (v ČR pod názvem „33 životů“ o důlním neštěstí v chilském dole v roce 2010).

Reklama

Národní památník Natural Bridges, Utah, USA

Národní památník Natural Bridges (viz úvodní foto) se nachází na jihovýchodě amerického Utahu a nabízí návštěvníkům skalní útvary a nebeské zázraky. V roce 2007 byl uznán jako první mezinárodní park tmavé oblohy na světě a nabízí nekonečné možnosti pozorování hvězd uprostřed drsné pouštní nádhery. Přes den můžete prozkoumat četné turistické stezky v úchvatné krajině parku a pak se usadit k nočnímu pozorování hvězd. Díky minimálnímu světelnému znečištění je to ideální místo pro pozorování vesmíru v celé jeho kráse.

Národní park Bryce Canyon, Utah, USA

Dalším vynikajícím místem pro ty, kteří hledají další nebeská dobrodružství, je sousední národní park Bryce Canyon, kde se každoročně koná astronomický festival Noční obloha. Bryce Canyon, který je proslulý svým nízkým světelným znečištěním, patří k nejlepším místům pro pozorování hvězd na světě.

Ubytování vyhovuje rozličným požadavkům turistů, od komfortního hotelu v nedalekém Blandingu přes rustikální kempování v kempu až po luxusní hotely v okolí, kde se ubytovaly hvězdy jako Lady Gaga, Ariana Grande nebo Brad Pitt.

Národní park Thingvellir, Island

Island je díky své nedotčené přírodě a odlehlým lokalitám rájem pro pozorovatele jedinečných nebeských výhledů. Daleko od záře center měst nabízí Island jednu z nejtemnějších obloh na světě, která je ideální pro pozorování vesmírných zázraků. A právě to se při cestě sem podařilo Victorii a Davidu Beckhamovým. a zrovna nedávno se na toto kouzelné místo vypravil slavné pár zpěváků Lele Pons a Guaynaa.

Jedním z nejlepších míst pro pozorování hvězd na Islandu je národní park Thingvellir, který je na seznamu světového dědictví UNESCO a je známý svým geologickým a historickým významem. Návštěvníci zde mohou obdivovat noční oblohu obklopenou dramatickými štěrbinovými údolími a krystalickými jezery, což vytváří skutečně okouzlující zážitek. Také oblast Západních fjordů s členitým pobřežím a řídkým osídlením poskytuje vynikající příležitosti k pozorování hvězd a nabízí nerušený výhled na oblohu nad nimi.

Nejvyhledávanějším nebeským úkazem na Islandu je polární záře neboli Northern Lights. Od konce srpna do poloviny dubna, kdy jsou noci dlouhé a tmavé, obloha ožívá zářivými projevy zelených, fialových a růžových odstínů tančících na obzoru. Odlehlá místa, jako je poloostrov Snaefellsnes a odlehlá vesnice Vik, nabízejí ideální podmínky pro pozorování této úchvatné podívané. Pro ty, kteří hledají rozmanitější zážitek z pozorování hvězd, k dispozici jsou výpravy za polární září a astronomické exkurze se zkušenými průvodci.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama