„Do tří toho stihne víc než já za celý týden“ aneb Podívejte se, jak tráví svůj den čiperný 95letý Japonec

„Do tří toho stihne víc než já za celý týden“ aneb Podívejte se, jak tráví svůj den čiperný 95letý Japonec

Foto: Ilustrační snímek: maroke / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na videu, které zveřejnil web Asian Feed, je vidět, jak se starší muž s úsměvem a plný energie věnuje různým aktivitám během dne. Představuje realitu aktivního a plnohodnotného života ve vyšším věku a ukazuje, že starší lidé v Japonsku znají způsoby, jak trávit a užít si život, ve kterém toho tolik prožili.

Japonsko je jednou ze zemí s nejnižší porodností na světě a potýká se stárnutím populace. Organizace spojených národů uvádí, že Japonsko má dokonce úplně nejstarší populaci na světě, a podle národních údajů je 29,1 % ze 125 milionů obyvatel země ve věku 65 let nebo ještě starší.

Nahlédněte do života téměř stoletého japonského seniora zde:

Pokud vás zajímá, jak tráví svůj čas starší lidé v Japonsku, video zveřejněné na Instagramu ukazuje den v životě usměvavého 95letého obyvatele ostrovního státu. Instagramová stránka s názvem Asian Feed zveřejnila video, na kterém je vidět, co Japonec po celý den dělá. „Den v životě mého 95letého japonského dědečka," říká se v komentáři ve videu, které zveřejnil The Indian Times

Jeho den má pravidla a časový rozvrh

  • V 10:30 je vidět, jak sedí u stolního počítače a pracuje na svém blogu. Ano, slyšíte správně, tento téměř stoletý pán obstarává svůj vlastní internetový blog.

Co je to blog? 

Blog je webová aplikace, která vznikla spojením slov web a log, v překladu webový deník, a označuje webovou stránku, na níž její autor nebo skupina autorů publikují články různého zaměření. Blogy mají mnoho podob od deníčků, fotogalerií, publicistických nebo zpravodajských útvarů. Kromě osobních blogů fungují také odborné blogy, které se věnují tematicky vymezené oblasti. V dnešní době jsou rozšířené také tzv. videoblogy, ve kterých blogeři komunikují prostřednictvím videí.

  • V 11:30 si sedá na zem před velké zrcadlo a kreslí velice zdařilý autoportrét, kterých má již slušnou řádku. Jeho skica napovídá, že je velice zdatný kreslíř.
  • Ve 12:00 můžeme vidět, jak cvičí na zobcovou flétnu. Poté si dává malou přestávku.
  • O půl hodiny později společně se svou ženou obědvá. Z našeho pohledu vypadá jejich oběd jako poctivý guláš, ke kterému manželé přikusují pečivo. Ale velice pravděpodobně mají něco zcela jiného a zdravějšího.
  • Ve 13 hodin jde pracovat na malou zahrádku, kterou má hned vedle domku.
  • Ve dvě hodiny odpoledne se pěšky vydává do galerie umění na vlakovém nádraží. K jistější chůzi a stabilnějšímu pohybu si jen zlehka pomáhá tzv. chodítkem. Chodí velmi rychle a jeho věk byste mu při čiperné chůzi určitě nevěřili. Ze schodů si dokonce chodítko nadzvedne a snese ho dolů. Klobouk dolu, stabilitu má pán výbornou.
  • Ve tři hodiny odpoledne se vydává domů, aby si opět odpočinul, tentokrát to bude krátký šlofík.

Reklama

Aktivní uživatelé sociálních sítí obecně obdivují starou generaci v Japonsku za to, že je velmi aktivní. „Staří Japonci jsou velmi čilí, vždy mají nějakého koníčka. Myslím, že to je důvod, proč žijí tak dlouho," komentoval jeden z uživatelů. „Do tří hodin odpoledne toho stihne víc než já za celý týden," uvedl další v komentářích k videu.

„Právě jsem si přečetl jeho blog. Je opravdu zajímavý. V posledním příspěvku mluvil o druhé světové válce a o tom, jak ovlivnila jeho život," napsal třetí uživatel. „To, že cvičí na flétnu, je rozkošné," uvedl další.

Ti, kteří si video pustili, do jednoho obdivovali japonského dědečka, a jistě také nejméně pradědečka za aktivitu a zájem o různé koníčky. Také bylo oceňováno, kolik věcí stíhá během jednoho dne. Sledující také vyjádřili nadšení z jeho zájmu o historii a z myšlenek sdílených na jeho blogu. Toto video nám představuje aktivní a plnohodnotný život ve vyšším věku a ukazuje, jak starší lidé v Japonsku znají způsoby, jak si užít a trávit svůj čas, napsal The Indian Express.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama