Japonsko: Co o této zemi nevíte?

Japonsko: Co o této zemi nevíte?

Foto: Sean Pavone/ Shutterstock

Aktualizováno:
více než 5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Japonsko uchvacuje cestovatele od doby, kdy se poprvé otevřelo mezinárodnímu obchodu v roce 1853. Přestože přetrvává spousta tradic a kulturních památek, je Japonsko také jedním z předních ekonomických a technologických center na světě. Starověcí bohové a tradiční zvyky sedí vedle sebe s nejmodernějšími technologiemi a trendy popkulturou.

1. Japonsko tvoří 4 hlavní ostrovy 

Zatímco Japonsko je souostrovím s téměř 6852 ostrovy, pouze 4 ostrovy ze všech tvoří hlavní většinu rozlohy. Ostrovy Honšú, Kjúšú, Šikokú a Hokkaido tvoří 97% celkové rozlohy. Hlavní městem je Tokio.

2. Lesní země

Když vás napadne Japonsko, určitě si představíte velká města a přelidněná nádraží. Překvapivě je většina Japonska opravdu pokryta lesy.

3. V Japonsku je velké množství aktivních sopek

V Japonsku celkově najdete 110 aktivních sopek! 47 z těchto aktivních sopek je vědci skutečně pečlivě sledováno a studováno, protože nedávno vybuchly, nebo si myslí, že by vybuchnout mohli.

4. Japonsko každý rok čelí více než 1 500 zemětřesení

Vzhledem k tomu, že Japonsko leží na 4 různých tektonických deskách, je jedním z nejseismicky nejaktivnějších míst na světě. Samozřejmě, většina těchto zemětřeseních je malá, že jsou sotva cítit, ale i velká a ničivá zemětřesení se občas objeví.

5. Japonsko má nejhlubší podvodní poštovní schránku

Nejhlubší poštovní schránka se nachází v Susami, což je slavné rybářské město v prefektuře Wakayama a bylo zaznamenáno Guinnessovými světovými rekordy v roce 2002. Poštovní schránka se nachází 30 stop pod vodou a od roku 1999 shromáždila více než 32 000 kusů pošty.

6. Japonsko má vlastní slovo pro smrt z přepracování

Jednou z prvních věcí, které si při návštěvě Japonska všimnete, je to, jak všichni tvrdě pracují, zejména úřednice a úředníci ve velkých městech. Každý den, během dopravní ranní špičky, uvidíte muže a ženy v tmavě zbarvených oblecích, jak se sardinkují do metra, aby se dostali včas do práce. Pak pozdě v noci uvidíte, jak se vracejí, napůl vyčerpaní z dlouhého pracovního dne. Není divu, proč má Japonsko vlastní termín zvaný ,,karoshi“, který doslova znamená smrt z přepracování. V dubnu 2019 vstoupily v platnost zákony, které omezují počet hodin, které mohou zaměstnanci odpracovat za týden.

Reklama

7. Poslední císařství na světě

Japonsko je jedinou zemí na světě s císařem. I když japonský císař nemá žádnou moc a většinou hraje jenom symbolickou roli, stále je hrdou součástí japonských tradic. Současným císařem je Naruhito, který se funkce ujal 1. května 2019 poté, co se jeho císař Akihito 30. dubna 2019 vzdal svého trůnu.

8. Japonské vlaky jsou až neuvěřitelně přesné

Vlaky v Japonsku jsou tak přesné, až je to děsivé! V roce 2017 se linka Tsukuba Express mezi Tokiem a Tsukubou dostala na globální titulky, když se vedení vlakové linky veřejně omluvilo za opuštění stanice o 20 vteřin dříve.

9. Japonsko má obrovský počet horkých pramenů

Vzhledem k zeměpisné poloze Japonska a jeho vulkanické aktivitě má tato země asi 2 300 horkých pramenů. Říká se, že voda z těchto pramenů může léčit různé nemoci, včetně revmatismu, hypertenze, únavy a chronických kožních stavů, jako je ekzém.

10. Japonsko má nejnižší míru nezaměstnanosti na světě

Ačkoliv rovnováha mezi pracovním a soukromím životem není nejlepší, má tato země jednu z nejmenších mír nezaměstnanosti. Aktuální míra je 2,4%.

11. Srkání nudlí je známkou uznání

Jednou z prvních věcí, kterou rodiče řeknou svým dětem při jídle, je žvýkání se zavřenými ústy. Ano, Japonci si také myslí, že jíst nahlas je neuctivé, ale ne v případě, že se jedná o nudle.

12. Lidé milují mít na Vánoce k večeři KFC

Zní to šíleně, když to poprvé uslyšíte, ale téměř 3,6 miliónu Japonců má KFC na vánoční večeři. To vše díky manažerovi prvního KFC v zemi, Takeshi Okawara, který vymyslel slavnou marketingovou kampaň na prodej vánočního kyblíku. V té době slavilo Vánoce v Japonsku málo lidí a tradice nebyla příliš velká, takže se díky marketingové kampani stala tradicí KFC.

13. Uvnitř není povoleno nošení bot

Před vstupem do jakéhokoliv japonského domu budete s největší pravděpodobností požádání, abyste si sundali boty, a dostanete čisté domácí pantofle. Japonsko je jedinečné tím, že se to děje také v restauracích a dokonce i na některých pracovištích. V Japonsku se považuje za neslušné nosit boty uvnitř domu

14. V Japonsku jsou běžné hudební toalety

Jednou z nejunikátnějších věcí v Japonskou jsou hudební toalety. Nejen, že vám tyto toalety zahřejí prkénko, ale také umyjí vaše zadní partie a mohou hrát různé písničky, aby zamaskovali nežádoucí hluk. 

15. Sushi: hlavní pokrm už od 2. století našeho letopočtu

Začalo to jako způsob uchování ryb v Číně a pomalu se dostalo do Japonska. V japonštině sushi neodkazuje na syrové ryby. Místo toho to znamená jíst rýži s kořením, octem, solí a cukrem. Zajímavé je, že první sushi z Číny ve skutečnosti nevypadalo jako sushi, které dnes známe. Místo toho to byla slaná ryba, která byla zabalená do rýže, a tak rybu konzervovali. 

16. Japonsko má ostrov králíků

Ostrov Okunoshima je malý ostrov v prefektuře Hirošima, který je plný králíků. Během druhé světové války byl ostrov výrobním místem pro jedovaté plyny a bohužel tyto plyny testovaly na králících. Po skončení druhé světové války králíci utekli a potomci těchto testovaných králíků jsou ti, které dnes vidíte na ostrově. Odhaduje se, že na ostrově žije asi 1 000 králíků. 

17. Etiketa klanění se

V Japonsku je poklona považována za nejtradičnější a kulturně nejvhodnější formou společenské etikety. Poklony můžeme rozdělit do tří kategorií a to jsou formální, velmi formální a neformální. Zatímco formální poklony jsou v kratším úhlu 15 stupňů, ty velmi formální zahrnují ohýbání v úhlu až 30 stupňů. Tedy nejhlubší úklona znamená větší respekt.

18. Původ názvu Japonsko

V japonštině termín Japonsko označuje Nihon nebo Nippon, což doslovně znamená ,,země vycházejícího slunce“. Země dostala toto jméno, protože se věřilo, že je první zemí, která byla svědkem východu slunce, protože se vědělo, že se nachází východně od Číny.

19. Černé kočky jsou známkou štěstí

V mnoha zemích může být černá kočka považována za smůlu, ale v Japonsku ne! V Japonské kultuře je černá kočka procházející vaší cestou považována za známku štěstí. Jedním z nejlepších příkladů koček je figurka Maneki-Neko, která je známá jako kočička štěstí.

20. Světově proslulé hovězí maso kobe

Japonské hovězí maso kobe je po celém světě známé pro svoji neuvěřitelnou šťavnatost a nenahraditelnou chuť. To, co dělá maso tak jedinečným, je plemeno krav, ze kterého pochází, a to, kolik péče se zvířatům věnuje. Říká se, že jsou krmeni pivem, aby mohli žít bezstresový život, jsou jim poskytovány masáže, které jim pomáhají v křečích.

Reklama
Zdroj článku:
autorský text
Reklama