Aztékové používali obsidián. Nepřešli na bronzové nebo ocelové nástroje a zbraně. Nebylo to potřeba

Aztékové používali obsidián. Nepřešli na bronzové nebo ocelové nástroje a zbraně. Nebylo to potřeba

Foto: Zuchinni one / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Aztékové byli obyvateli dnešního Mexika. Na toto území se měli dostat přibližně v polovině 14. století. I když se jednalo o velmi pokrokový kmen, v některých věcech zůstal daleko za svou dobou. A to i co se týče zbraní. Ty totiž jako jedni z mála vyráběli za pomoci obsidiánu.

Aztékové při výrobě zbraní sáhly po vulkanickém sklu

Svět se dostal do doby, kdy bylo pro boje zapotřebí začít využívat odolný materiál. Tím měla být mosaz, bronz i ocel. Tento materiál byl pro výrobu zbraní využíván nejčastěji. Aztékové ale nic takového nepotřebovali. Ke své ochraně používali látku černé barvy. Jednalo se o černé vulkanické sklo lesknoucí se na slunci. To, že Aztékové dali přednost obsidiánu, může být velmi překvapivé. Ne však pro tento kmen. Ten totiž s jeho výrobou neměl žádnou práci. Protože obsidián je přirozeně vyskytujícím se vulkanickým sklem, jednoduše jej začali těžit.

A co je vlastně obsidián?

Obsidián je přirozeně vyskytujícím se sklem pocházejícím z lávy. Ta je bohatá na lehké prvky, jako jsou draslík, sodík, křemík či hliník. Obsidián je považován za velmi podobný minerálům. Přitom je to ale sklo. Takzvaný čistý obsidián můžeme najít především jako horninu hojně využívanou při výrobě zbraní. Podle nečistot nacházejících se v lávě se můžeme setkat s různými barvami obsidiánu. Příměs železa či hořčíku mění barvu tohoto kamene na zelenou, hnědou či černou. Vzniká ale i obsidián se skvrnami.

Využíván byl již v době před naším letopočtem

Naleziště tohoto materiálu jsou v blízkosti prakticky jakékoliv sopky po celém světě. Navíc má opravdu dlouhou historii. Jeho první použití bylo pravděpodobně před 700 000 lety před naším letopočtem. Nejběžněji se využíval k výrobě hrotu šípů či čepelí. Jedná se o velmi křehký materiál, který tak mohl být lámán i na malé kousky. Díky tomu se dal využívat také jako zrcadlo či chirurgická čepel skalpelu.

Zbraně i zrcadla s duchovním využitím

Obsidián byl velmi oblíbený v období pátého tisíciletí před naším letopočtem. Tehdy pocházel z Turecka a používán byl především k výrobě řezných a děrovacích nástrojů, dekorací i zrcadel. Populární byl v Mezopotámii. Kromě Aztéků jej využívali i Mayové a další skupiny. Především se z něj vyráběly nástroje využívané pro boj nablízko. Obsidián Aztékové ale používali také v oblasti náboženství. Pro komunikaci s bohy je jako zrcadla k věštění používali tamější kněží. Nástroje využívající obsidián byly velmi populární. Velká část obchodů se tak v té době točila právě kolem zboží s tímto materiálem.

I v dnešní době je obsidián hojně využíván

Hodnotu ale neztratil tento materiál ani v 21. století. Stále je to velmi ostrý materiál, ze kterého jsou vyráběny čepele nožů. Setkat se s ním ale můžeme i na operačním sále, kdy jeho ostrost pomáhá jako čepel skalpelu nejednomu chirurgovi. Kromě praktického využití je i oblíbeným šperkem.

Reklama
Reklama