Prokletí rodu Hemingwayů. Smrt vlastní rukou volila skoro celá rodina

Prokletí rodu Hemingwayů. Smrt vlastní rukou volila skoro celá rodina

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hemingwayova Starce a moře znají jistě všichni čtenáři a určitě nejde o jediné dílo tohoto autora, které mají v podvědomí. Znáte však krutou pravdu o smrti jeho příbuzných?

Ernest Hemingway

Samotného Ernesta Hemingwaye snad není třeba představovat. Kromě psaní povídek a románů se věnoval také lovu a novinařině. Dlouhá léta svého života prožil na Kubě, kde se mimo psaní své známé povídky Stařec a moře také pokoušel honit německé ponorky za druhé světové války.

V literatuře je známý především z důvodu své autentičnosti ke každému dílu.

Díky tomu, že sám zažil válku (jednalo se o prvního raněného vojáka za první světové války), ví přesně, jak pracovat se svými postavami z vojenského prostředí. Skvěle to jde vidět na vojákovi Krebsovi z Ernestovy povídky Vojákův návrat, který zažívá PTSD (Posttraumatická stresová porucha) po návratu z války, a chybí mu vůle k životu. Tím vším si Hemingway sám prošel a mělo to na něj obrovský psychický vliv, neboť si sám vzal život.

Sebevražedné prokletí rodu Hemingwayů

Každá rodina má své problémy, rodinu Hemingwayů nevyjímaje. U tohoto rodu problémy a deprese však vrcholily v tragické události, a to sebevraždy. Společně se samotným Ernestem, který vyhrál Nobelovu cenu za literaturu a který zároveň bojoval s depresí a vzal si život roku 1961, se v rodině tato smutná událost odehrála celkem 7krát. Sebevraždu spáchal jeho otec, bratr a mnoho dalších.

Smrt samotného spisovatele

U sebevražd vždycky povstane otázka „Proč?“. Vše, co víme o psychickém a fyzickém stavu Ernesta je, že na konci svého života trpěl spoustou nemocí, jako např. rakovina kůže, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a také malárie, jež si všechny vzaly svoji daň. Do toho všeho údajně prodělal šest vážných otřesů mozku, které mu způsobily následky v podobě bolestí hlavy, mlžení vzpomínek, zvonění v uších a hodně poškodily mozkovou činnost.

Reklama

Několik let, před svou smrtí, skoro zemřel při dvou haváriích letadla, což na jeho tělesné zdraví mělo nedozírné následky (vykloubené rameno, teploty, prasklá lebka), které mu způsobovaly neustálou bolest, kterou řešil pitím.

Ernest Hemingway pózuje s kudu a sobolí lebkou na safari v Africe, 1934; zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Pár měsíců před svou smrtí spadl Hemingway do depresí, iluzí a paranoidních stavů. V tuto dobu si uvědomil, že již nemůže dál psát, což jej zlomilo.

Dvakrát byl hospitalizovaný pro psychiatrickou léčbu. Když se po druhé hospitalizaci vrátil domů, po dvou dnech se střelil svojí oblíbenou puškou do hlavy.

Sebevražedné příbuzenství

Ernest se narodil Claranci „Edu“ Hamingwayi a jeho ženě Grace. Ed byl úspěšný doktor, který i přes svou lásku k přírodě a lovu dokázal být násilnický a tyranský. Když bylo Ernestovi 29 let, jeho otec Ed si vzal život rodinným revolverem. Učinil tak kvůli psychickým a finančním problémům. I přes fakt, že se mladý Hemingway se svým otcem nikdy úplně nemuseli kvůli jeho násilné povaze, byl jeho smrtí hluboce zasažen a vinil za ni svou matku.

Podobný osud potkal také Ernestova bratra Leicestera, který je světu známý tím, že publikoval Ernestovu biografii (zhruba osm měsíců po Ernestově smrti) a také založil vlastní mikronárod – Nový Atlantis.

Leicester Hemingway zemřel v roce 1982 v dožitých 67 letech. Stejně jako jeho otec a bratr i on ukončil svůj život sebevraždou. Jeho dcera uvedla pro noviny Los Angles Times, že k tomuto způsobu odchodu jej dohnala deprese způsobená špatným zdravím. Leicester podstoupil v šesti měsících před svou smrtí pět operací, přičemž doktoři ve finále doporučili amputaci nohou.

Strašlivé prokletí rodiny Hemingwayů pronásledují tento rod až do 2. června 1996, kdy si pravnučka samotného Ernesta vzala život, po vzoru svých předků. Margaux Hemingwayová se stala hvězdou jako modelka, která v posledních letech svého života byla hodně medializována jako uživatelka drog. Svůj život ukončila předávkováním.

Reklama
Reklama