Vyřešte jednoduchým trikem ucpaný dřez do 5 minut. Stačí vám běžné domácí prostředky
Ucpaný dřez je častým problémem v domácnosti, který lze jednoduše vyřešit během několika minut. Stejně snadné je tomuto problému předejít - stačí dodržovat několik zásad.
Ucpaný dřez
Ucpaný dřez se obvykle objeví v tu nejméně vhodnou chvíli. Většina lidí sáhne po agresivních chemických prostředcích nebo volá instalatéra. To ale vůbec není nutné - existuje totiž zcela jednoduchý a účinný trik, který si s ucpaným odpadem poradí do několika minut.
Odblokujte ucpaný dřez za 5 minut
K tomuto triku vám postačí běžné domácí prostředky a jednoduchá fyzika - teplota a tlak. Potřebovat budete půl lahve saponátu na nádobí (např. Pur nebo Jar – ideálně hustý), velký hrnec nebo konvici s horkou vodou (cca 2 až 3 litry) a gumovou zátku či utěrku.
V prvním kroku nalijte saponát do odtoku: Otevřete uzávěr a vlijte přibližně půl lahve prostředku na mytí nádobí přímo do ucpaného odtoku. Nechte ho pár minut zatékat co nejhlouběji, čímž začne rozkládat tuky a nečistoty.
V druhém kroku zalijte horkou vodou: Nalijte ji opatrně přímo do odtoku, ideálně najednou, aby vznikl tlakový proud. Zátku můžete použít k uzavření odtoku a vytvoření tlakového efektu – nechte působit pár minut.
Do dvou minut byste měli slyšet odtok vody. Pokud voda začne postupně mizet, zátka povolila. V případě potřeby opakujte ještě jednou, s menším množstvím saponátu.
Celý trik tedy funguje velmi jednoduše - saponát uvolňuje mastné usazeniny a vytváří kluzký povrch. Vroucí voda zkapalní ztuhlý tuk, který je hlavní příčinou ucpání. Kombinace tepla, kluznosti a tlaku funguje jako přirozený čistič bez poškození trubek.
Alternativní metoda s jedlou sodou a octem
S ucpaným odpadem vám pomůže i trik s jedlou sodou a octem, které vytvoří reakční šumivou směs. Kyselina octová reaguje se zásaditou jedlou sodou. Dojde k uvolnění oxidu uhličitého a následný tlak bublin naruší tukové a organické nánosy. Postup je jednoduchý:
- Nasypte do odpadu půl šálku jedlé sody
- Zalijte půl šálkem octa (klasického bílého)
- Nechte působit 15–30 minut – směs bude šumět a rozpouštět usazeniny
- Nakonec zalijte vroucí vodou.
Jak předejít ucpání
Nejlepším lékem je vždy prevence. Ucpanému se dřezu lze snadno předejít jednoduchou a pravidelnou údržbou. Důležité je nelít do odpadu tuk ani olej - v trubkách totiž rychle ztuhne a přilepí se ke stěnám.
Používejte sítko, které zabrání zbytkům jídla, aby se dostaly do odpadu. Také pravidelně prolévejte dřez horkou vodou - ideálně jednou týdně nebo po vaření tukových jídel pusťte na 2 minuty horkou vodu, která spláchne zbytky mastnoty.
Jednou měsíčně použijte směs jedlé sody a octa, která pomůže udržet potrubí čisté. Stačí nasypat půl šálku jedlé sody do odtoku, zalít půl šálkem octa a nechat 15 minut působit. Následně spláchněte horkou vodou.