Ostrovy, na které byste rozhodně neměli vstupovat

Ostrovy, na které byste rozhodně neměli vstupovat

Foto: vivaswa / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud máte občas chuť odjet na opuštěný ostrov daleko od civilizace nebo zažít exotiku a dobrodružství, tato místa raději vynechte.

North Sentinel

Ostrov Severní Sentinel leží v Bengálském zálivu. Je domovem Sentinelců, původních obyvatel, kteří žijí v dobrovolné izolaci a často násilím brání svou chráněnou izolaci před okolním světem. Jejich počet se odhaduje na 50 až 150. Vstup do okruhu 5 námořních mil (9,3 km) kolem ostrova je podle indických zákonů nezákonný.

Nicméně občas se o to někdo stejně pokusí. Například v lednu 2006 lovili dva indičtí rybáři nelegálně v zakázaných vodách a byli zabiti Sentinelci, když se jejich loď přiblížila příliš blízko ostrova. V listopadu 2018 zde byl zabit John Allen Chau, 26letý americký misionář, který měl Sentinelcům kázat křesťanství.

Ostrov Izu

Tento japonský ostrov je součástí souostroví, které leží v Tichém oceánu. Na tomto ostrově se nachází velmi aktivní sopka. Velmi často dochází k erupcím nebo sopka chrlí nepřetržitě několik let síru. Obyvatelé proto musejí poté, co je vydáno varování, nepřetržitě nosit kyslíkové masky.

Atol Eniwetok

Je součástí souostroví Marshallovy ostrovy. Skládá se z více než 40 malých ostrůvků, které spolu tvoří atol Eniwetok. Americká vláda zde intenzivně testovala jaderné zbraně a ostrov je proto neobyvatelný. 

Ostrov Poveglia

Poveglia je malý ostrov, který se nachází v Benátské laguně v severní Itálii. Na ostrově dochází k množství paranormálních aktivit, které jsou přisuzovány tomu, že na ostrově bylo v průběhu historie zavražděno nebo donuceno zemřít přes 100 000 lidí.

Byly sem například vykázáni nakažení morem, aby zemřeli v izolaci a mor nešířili. Byla zde také psychiatrická léčebna, kde docházelo k mučení a zabíjení pacientů.

Reklama
ostrov Poveglia, zdroj: Ingus Kruklitis / Shutterstock

Hadí ostrov

Hadí ostrov je malý ostrov, který patří Brazílii. Jak už název napovídá, na ostrově žije neuvěřitelné množství hadů. V přepočtu je to 5 hadů na metr čtvereční. Jedná se o nejjedovatější hady na světě.

Grande Comore 

Grande Comore je hlavním ostrovem Komor. Je běžně přístupný veřejnosti, ovšem měli byste se mít na pozoru. Na ostrově je velmi rozšířená malárie, hepatitida A, horečka dengue přenášená komáry a různá onemocnění spojená s červy.

Ostrov Ramree

Ostrov Ramree je největším ostrovem v Myanmaru. Ostrov je známý krutými boji mezi USA a Japonskem během 2. světové války. Když bylo asi 1000 japonských vojáků donuceno k ústupu, téměř polovinu z nich zabili obrovští krokodýli, kteří se zde hojně vyskytují. Tuto událost naleznete i v Guinessově knize rekordů jako největší katastrofu, kterou lidstvo utrpělo kvůli zvířatům. 

Ostrov Réunion

Francouzský ostrov Réunion je jedním z nejvzdálenějších regionů Evropské unie. Jedná se o oblíbenou prázdninovou destinaci, nicméně měli byste se mít při jeho návštěvě na pozoru. Za posledních několik let se tu odehrálo 13 % všech smrtelných útoků žraloky na světě. Výskyt žraloků je tak obrovský, že je zde od roku 2013 zakázáno surfovat či plavat.

Surtsey

Surtsey je sopečný ostrov u jižního pobřeží Islandu. Vznikl při sopečné erupci, která začala v hloubce 130 metrů pod hladinou moře a na povrch se dostala 14. listopadu 1963. Erupce trvala do 5. června 1967, kdy ostrov dosáhl své maximální velikosti 2,7 km2. Od té doby se ostrov vlivem vlnové eroze neustále zmenšuje. Sopky jsou stále aktivní, obydlení tedy není možné.

Gruinardův ostrov

Ostrov Gruinard leží asi kilometr od západního pobřeží Skotska. Toto místo bylo svého času považováno za vůbec nejnebezpečnější místo na světě. Byly zde testovány biologické zbraně. Experimenty s anthraxem zabily stovky ovcí a ostrov zůstal opuštěný, protože půda i vzduch jsou pravděpodobně stále kontaminované.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama