5 zajímavých vědeckých poznatků o králi Tutanchamonovi a jeho smrti

5 zajímavých vědeckých poznatků o králi Tutanchamonovi a jeho smrti

Foto: en:User:MykReeve / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bude tomu sto let, kdy se naše pochopení a nahlížení na Egyptskou kulturu zcela a navždy změnily. K novému pohledu na tuto dávno zaniklou civilizaci přispěl nález hrobky krále Tutanchamona v místě zvaném Údolí králů. 

Otec Tutanchamona začal revoluci

Před vládou samotného Tutanchamona určitě stojí za zmínku období vlády jeho otce, Amenhotepa IV., jež vládnul v letech 1353 př. n. l - 1336 př. n. l. Založil totiž kult Boha slunce Atona, sám si již v začátcích své vlády začal říkat Achnaton. Jak uvádí Britannica, viděl se jako jeho vtělení a v podstatě všechny ostatní bohy uctívané v tehdejším Egyptě odložil na vedlejší kolej. Jeho vláda a postoje se propsali nejen do náboženství, ale také do umění. 

Na trůn přichází Tutanchamon…

Nový král Egypta, Tutanchaton, vstoupil na trůn po smrti Achnatona a jeho spoluvládce, Smenchkara. Vládnul v letech 1333 př. n. l. - 1323 př. n. l. Trůnu se chopil jako dítě, v pouhých devíti letech. Není tedy překvapením, že bylo potřeba dospělých rádců. Tohoto úkolu se zhostili poradce Ay a generál Horemheb. Samozřejmostí byla nutnost družky a manželky, brzy po korunovaci se oženil s Ankhesenpaaton (Achnatonova třetí a nejstarší přeživší dcera). Podle zdroje Britannica si můžeme také všimnout, že v prvních letech byla jména nových panovníků ještě ovlivněna náboženstvím Atona, ovšem o několik let později jej Tutanchaton změnil na původní egyptské náboženství a sám se přejmenoval na Tutanchamon (jeho žena se později též přejmenovala na Ankhesenamen). 

Tutanchamonova hrobka
Tutanchamonova hrobka, Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons 

Tajemství Tutanchamonova života a hrobky

Objev hrobky Tutanchamona v téměř původním stavu, s veškerým obsahem, se kterým se vydal na poslední cestu nás v podstatě přenáší do světa, který již dávno neexistuje. V některých lidech vzbuzuje i bázeň z kletby, jež prý tuto hrobku provází. Jaká tajemství a objevy hrobka vlastně vydala?

  • Smrt Tutanchamona je stále záhadou - Lidé ve starověkém Egyptě nežili vždy příliš dlouho, protože neměli k dispozici kvalitní medicínu, jako my v současnosti. Nicméně zemřít v 19 letech bylo vcelku brzy i na tehdejší měřítka. Nedávné studie s využitím rentgenu, CT scany a testy DNA podle Sciencealert ukázaly, že Tutachamon trpěl malárií, měl rozštěp patra a těsně před smrtí si zlomil nohu. Ovšem nic z tohoto přesně bohužel neurčuje příčinu smrti. 
  • Byl pohřben s květinami - Po otevření jeho hrobky v roce 1922 měl Tutanchamon stále na krku límec z květin. Byl ve výborném stavu, když uvážíme jeho stáří. Pohřeb s květinami nebyl ničím neobvyklým, ale zrovna v tomto případě se jedná o jediný nález pohřbeného krále, kde byly květiny na stále stejném místě, jako těsně po ceremoniálu. Jejich studie ukázala, že byl Tutanchamon pohřben někdy mezi polovinou března a koncem dubna. Příprava jeho těla pravděpodobně zabrala 70 dní, takže k jeho smrti došlo v zimě.
  • Jeho podoba byla uchována zvláštními technikami mumifikace - Mumifikace zahrnovala vyjmutí mozku, orgánů a použití soli zvané natron. Takto se tělo vysušilo a mohlo vydržet v dobrém stavu tisíce let. Egypťané věřili, že jejich duše, neboli Ka, se vrátí zpět do těla, aby mohla žít věčně. K tomu ale potřebuje tělo rozpoznat, proto bylo nutné jej zachovat, jak nejlépe bylo možné.
  • Tutanchamon necestoval na onen svět sám - V jeho hrobce byla nalezena těla dvou miminek. Studie z roku 2011 ukázala, že se jedná o dívky, první byla předčasně narozena, kolem pátého nebo šestého měsíce, druhá byla stará kolem devíti měsíců, takže pravděpodobně zemřela při porodu. Mumifikované ostatky plodů nebyly tolik běžné, zřejmě byly zemřelé děti pro Tutanchamona velice důležité, proto je chtěl mít s sebou i na poslední cestě. 
  • Sláva mu příliš neprospěla - Bohužel sláva Tutanchamona spíše poškodila. Nález jeho hrobky a mumie se pojila s nedočkavostí, nálezce již v roce 1925 s ním nenakládal zrovna v rukavičkách. Při snaze vyndat jeho tělo z hrobu mu odlomil končetiny a hlavu od zbytku těla. Později mu bylo vyjmuto několik žeber, pravděpodobně kvůli hledání cenností. 
Reklama
Reklama