Prehistorický popcorn: Rekordně staré nálezy posunuly jeho dataci o tisíciletí zpět. Stáří téměř 7000 let!

Prehistorický popcorn: Rekordně staré nálezy posunuly jeho dataci o tisíciletí zpět. Stáří téměř 7000 let!

Foto: Chamille White / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Podle poslední studie si lidé dávali popcorn téměř sedm tisíciletí před našimi filmovými večery a mikrovlnnými troubami. Lidé na území dnešního Peru jedli podle vědců popcorn již před 6700 lety. Výmluvné stopy jejich stravovacích zvyků byly objeveny nedávno.

A to v jihoamerickém Peru, v Paredones a Huaca Prieta, dvou pobřežních lokalitách, které byly kdysi domovem prehistorických osad. 

Studie založená na nálezu se objevila v roce 2018 v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, napsal portál History.com. Po prozkoumání klasů vědci zjistili, že starověcí obyvatelé peruánských nalezišť svou kukuřici nejen pražili, ale také ji mleli na mouku a možná ji vařili i jinak. V této rané fázi historie kukuřice však nepředstavovala hlavní složku jejich stravy. To se změnilo ve 12. století, kdy se pěstování kukuřice stalo životně důležitým pro vzestup říše Inků a následnou expanzi po Peru.

Prababička kukuřice dorazila z Mexika

Kukuřice byla poprvé domestikována z divoké trávy v Mexiku před téměř 9 000 lety, podle spoluautorky studie Dolores Pipernoové, kurátorky Smithsonian's National Museum of Natural History. Poté se plodina dostala přes Střední a Jižní Ameriku, kde vznikly stovky odlišných druhů kukuřice – včetně předků sladké kukuřice, kterou dnes mnoho lidí jí. Klasy a další zbytky kukuřice nalezené v Paredones a Huaca Prieta naznačují rozmanitost tvarů a barev zrn, což je známkou toho, že tento proces byl již v plném proudu.

„Naše výsledky ukazují, že jen několik tisíc let [po své domestikaci] kukuřice dorazila do Jižní Ameriky, kde začala její evoluce do různých odrůd, které jsou nyní běžné v andské oblasti, " řekla Pipernoová. „Tyto důkazy dále naznačují, že do mnoha oblastí kukuřice dorazila dříve než keramika a že rané experimenty s kukuřicí jako potravinou nezávisely na přítomnosti keramiky."

Ještě starší než nejstarší

Objev popsaný ve studii naznačuje, že popcorn přišel asi o 1000 let dříve, než se dříve myslelo. Představuje také vzácný příklad raných zbytků kukuřice; protože vlhké tropy mezi Střední a Jižní Amerikou nejsou příznivé pro uchování zrna, mnoho z toho, co víme o vývoji kukuřice, pochází z mikroskopických zbytků. „Protože je k dispozici tak málo údajů z jiných míst pro toto časové období, množství morfologických informací o klasech a dalších pozůstatcích kukuřice v této rané éře je velmi důležité pro pochopení toho, jak se kukuřice stala plodinou, kterou dnes známe," vysvětlila Pipernoová.

Primitivní, ale funkční příprava

Jak první konzumenti popcornu připravovali křupavou pochoutku ve světě bez mikrovlnek, varných desek nebo umělého másla? Vzhledem k tomu, že tehdy ještě neměli k dispozici ani keramické hrnce, je pravděpodobné, že klasy opékali přímo nad uhlím nebo plameny. Pozdější obyvatelé severního pobřeží Peru tuto techniku ​​zdokonalili tím, že vyvinuli nejstarší známý popper na světě – mělkou nádobu s rukojetí a otvorem nahoře – kolem roku 300 n. l. První stroj na popcorn debutoval o 1500 let později na světové výstavě v Chicagu v roce 1893.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama