Nechutná tajemství: Britové mění veřejné záchodky na WC bary a noční kluby

Nechutná tajemství: Britové mění veřejné záchodky na WC bary a noční kluby

Foto: Debra O'Connor / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Veřejné toalety ve Velké Británii nejsou v současnosti tak dostupné, jak tomu bylo před pandemií. Odskočit si tedy mimo domov se v důsledku této negativní změny stává stále složitějším problémem.

Veřejné toalety ve Velké Británii nejsou v současnosti tak dostupné, jak tomu bylo před pandemií. Odskočit si tedy mimo domov se v důsledku této negativní změny stává stále složitějším problémem.

Problémy s nedostatkem záchodků „zavinily“ ve Spojeném království úřady, které byly zasaženy úspornými opatřeními v období pandemie covidu-19. Ty nejsou ze zákona povinny poskytovat toalety pro veřejnost. Proto byly sníženy výdaje na WC, aby se tak důstojně zabezpečily služby, které jsou ze zákona povinné poskytovat místním, napsal TheGuardian.com

Další a další zavírání

Výsledkem je výrazné snížení počtu „dam a pánů“ v celé zemi. Podle údajů o svobodě informací získaných místním vládním zmocněncem Jackem Shawem a sdílených s Observerem počet veřejných záchodů, které místní úřady financovaly a udržovaly, klesl z 3 154 v sezóně 2015/16 na 2 556 v letech 2020/21 – pokles o 19 %. Za posledních šest a půl roku se k předešlým poklesům přidaly další.

Londýn 2018: Vstup do podzemní pánské veřejné toalety na West End Lane ve West Hempstead. Fotka od phaustov / Shutterstock

Stopy na zdraví

Zdravotníci varovali, že nedostatek míst k odskočení způsobuje velké problémy řadě lidí, včetně bezdomovců, zdravotně postižených, pracujících venku a těch, jejichž nemoci vyžadují časté použití toalet.

Reklama

Podle zprávy Královské společnosti pro veřejné zdraví z roku 2019 jeden z pěti lidí uvedl, že nedostatek zařízení v sousedství pro něj znamená, že omezuje vycházky mimo domov.

Přerod WC k novým účelům

Bývalý záchodek ve stanici londýnského metra, který údajně navštěvovali Oscar Wilde a Joe Orton, se měl stát nočním klubem. Další se proměnily v koktejlový bar v Kentish Town v severním Londýně, noodle bar v Devonu či dokonce v nejmenší komerční divadlo na světě (podle Guinessovy knihy rekordů z roku 2002) Theatre of Small Convenience v Malvernu v hrabství Worcestershire.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama