Retro úlety na chlebu. Pamatujete si na tyhle extrémní jídla svého dětství?
Prázdniny jsou tady a vzpomínání na to, co jsme u babičky jedli na chlebu je v plné proudu. Gothaj, sádlo s cibulí už nikoho nezarazí. Znáte ale třeba mačkané jahody?
Když se někdy porozhlédnete po skupinách s tématikou retro vzpomínání, tak zjistíte, že ti, kdož za socialismu trávili dětství u babičky, mají stále dobrou paměť. A také chuťové buňky, které by možná už dnes jejich děti neocenily.
Některá jídla dodnes chutnají jako ta stará, ale ne všechna.
Pojďme se podívat na nejbizarnější dobroty, které babičky napříč celou naší zemí, dávaly vnoučatům na chleba.
Chleba s máslem a skořicí
Nejjednodušší jídlo na světě. Skořici klidně můžete vynechat, protože chleba s máslem a cukrem dobře nahrazuje oblíbený chleba s medem. Pamatujete si na medové máslo? Rozmíchaný med s rozměklým máslem. Našlehaná dobrota, kterou dostávaly i děti ve školkách.
Chleba s namačkanými jahodami
Chléb s máslem a cukrem nebyl jediný. Některé babičky ho v sezoně pokládaly rozkrájenými nebo namačkanými jahodami. Nakonec, když je dobrý chléb, co je na tom jiného než třeba na lívancích?
Chleba s namačkaným banánem
Pravda, to už zabíháme do novějších dob, ale možná to má kořeny v předchozím receptu. Rozmačkaný banán s cukrem a skořicí je prý skvělý i do toustového chleba. A pak zapéct v toustovači. Zkuste!
Chleba se strouhaným perníkem
Chleba s máslem a strouhaným perníkem může chutnat překvapivě dobře. Vyzkoušejte to i dnes.
Chleba se solí a paprikou
Dobrota, na kterou se zapomíná. Chleba se sádlem, notně osolený, skvěle chutná s výraznou paprikou. Nejlepší je paradoxně zelená, nebo dokonce pálivá. Kam se hrabe paštika!

Chleba s máslem a kysané okurky
Tohle přežívá často i dodnes. Některé supermarkety dodnes prodávají tuhle pochoutku socialistického dětství. Kvašáky. Chléb s máslem a kvašák? Nejlepší večeře.
Chleba se sádlem/máslem a hořčicí
Paráda, tohle chutnalo kdekomu. Když nebylo co, jedl se chleba s hořčicí.
Chleba s Podravkou
Byla tehdy hit. Její chuť byla podobná vitana polévkám. Dodnes se toto koření používá na dochucování, má však své zemité odpůrce, stejně jako milovníky. Ti si možná rádi udělají retropochoutku, chleba se sádlem a podravkou.
Chleba s maggi
To jsme v podobné chuťově kategorii. Chleba se sádlem se pokapal maggi tekutým kořením. Proč ne, slané, chuťově výrazné. Britové mají také svůj marmite, který v podstatě je něčím velmi podobným. A také se maže na tousty.
Tak jakou chuť jste si rádi připomněli?