Když tohle vidíš v akci, víš, že je čas nakoupit do zásoby

Když tohle vidíš v akci, víš, že je čas nakoupit do zásoby

Foto: Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Základní potravina s dlouhou trvanlivostí najde široké využití v kuchyni a cena na jednu porci je velice nízká. Navíc se jednoduše skladuje a vydrží dlouho čerstvá.

Obsah článku
  1. Rýže v akci 
  2. Jak poznat, že jde o skutečně výhodnou nabídku
  3. Správné skladování
  4. Tipy na využití rýže

Rýže v akci 

Při slově zásoby jídla si většina z nás pravděpodobně vybaví trvanlivé potraviny. Mezi nimi je jedna, která by měla mít prioritu - rýže. Nejenže má dlouhou trvanlivost, ale výživná, univerzální a cenově výhodná. Najde využití ve slaných i sladkých jídlech, předkrmech i vydatných chodech. 

Rýži v akci lze pořídit se slevou až v desítkách procent. A jelikož se jen tak nezkazí, rozhodně se vyplatí udělat si zásoby. Stačí jí uskladnit ve spíži a máte vystaráno na měsíce. Navíc v časech, kdy ceny potravin kolísají a každá sleva přijde vhod, je výhodný nákup většího množství rýže chytrou a praktickou volbou

Jak poznat, že jde o skutečně výhodnou nabídku

Nejlepším i nejjednodušším způsobem, jak rozpoznat výhodnou nabídku, je porovnat cenu za kilogram. Standardní cena rýže se pohybuje od 45 do 65 korun. Kdykoli cena klesne pod 40 korun, měli byste zbystřit. Při ceně okolo 35 korun za kilogram nastává čas zásobení. 

Důležité je porovnávat ceny mezi obchody a nenechat se nachytat na „akci“, v rámci které je cena stejná jako ta běžná v jiném obchodě. K porovnání cen vám pomohou online srovnávače jako Kupi nebo třeba Hlídač shopů

Zohledněte také kvalitu rýže. Kvalitnější je například jasmínová rýže, u které je cena pod 45 korun za kilogram výhodná. Méně kvalitní dlouhozrnné rýže vychází samozřejmě levněji - okolo 35 korun za kilogram. 

Správné skladování

Ráže sice patří mezi trvanlivé potraviny, ale špatným skladováním může dojít ke znehodnocení - konkrétně navlhnutí a zplesnivění, absorbování okolního pachu nebo může byt napadena moly a dalšími potravinovými škůdci. 

Aby k takovým případům nedošlo, důležitý je zejména vzduchotěsný obal. Proto je nejleoší rýži přesypat z originálního balení do uzavíratelné nádoby (např. skleněné nebo plastové dózy s víkem). Důležité je zabránit přístupu vlhkosti a vzduchu. 

Tipy na využití rýže

Když už máte doma uskladněnou hromadu rýže z akce, dáme vám pár tipů, jak ji v kuchyni využít, aby vás neomrzela a zároveň se spotřebovala maximálně efektivně. Například kulatozrnnou rýži nejlépe využijete k rizzotu - může být krémové, s houbami, s hráškem nebo italské. Ze zbytků rýže můžete následující den vyrobit třeba smaženou rýži po asijsku

Pokud máte rádi sladké, udělejte si rýžový nákyp s mlékem, skořicí a ovocem. Ideální jako snídaně nebo lehčí večeře. Jako příloha se rýže skvěle hodí třeba ke kari nebo grilovanému masu. Rýže se ale hodí i do studených jídel, například v kombinaci s tuňákem, zeleninou a vejci, což je ideální letní jídlo. 

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama