Na cukrovinky z dob socialismu vzpomínáme rádi. Většina z nich už ale nevyrábí

Na cukrovinky z dob socialismu vzpomínáme rádi. Většina z nich už ale nevyrábí

Foto: AntonMatyukha / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vzpomínáte si na Vlnky, Antiperle či cigaretové žvýkačky? Přestaly se vyrábět z nejrůznějších důvodů. Nejspíše se ale shodneme na tom, že cukrovinky za dob socialismu chutnaly mnohem lépe než ty dnešní. Většinou ale měly mnohem kratší trvanlivost.

Od bonbonů až po dezerty, doba socialismu zůstává v našich vzpomínkách pomocí různých laskomin, z nichž většinu dnes ochutnáme pouze ve svých vzpomínkách. Pojďme si připomenout ty nejznámější z nich.

Bonbony

Snad nejvíce pohřešované bonbony jsou Antiperle, malé mentolové bonbonky v zelené krabičce. Byly pro vás více bonbony nebo žvýkačky? Na tom se nejspíše nikdy neshodneme, připomínají totiž oba druhy sladkostí.

Dalšími bonbony, které si můžeme vybavit, jsou Sparty, které se začaly vyrábět společně se Slavií, na počest oběma sportovním týmům. Slavie se vyrábějí dodnes, Sparty již takové štěstí neměly. Sice vyvstala myšlenka na obnovení jejich výroby, avšak chutě dýňová a griotka se měly nahradit višňovou a citronovou. I tak se spousta zaměstnanců firmy Nestlé rozhodla přeložit se na směny, na nichž se tato sladkost vyrábět nebude, a to kvůli svým nesympatiím k fotbalovému týmu.

Další bonbony, které snad netřeba představovat, byly Zimní směs, Letní směs, Atlasky, Rumové pralinky (které se přestaly vyrábět teprve nedávno) a Svěženky. Naše maminky či babičky si mohou pamatovat Mejdlíčko, které vypadalo jako mýdlo a mělo podobnou konzistenci, obsah cukru však byl velmi vysoký. Zdraví jste po něm rozhodně nebyli, vyráběla se z nezdravých látek.

Žvýkačky

Kdo nepokuřoval ze žvýkačkové cigarety, ten nebyl in. Alespoň v době, kdy se k nám z Jugoslávie dovážely tyto žvýkačky obalené v něčem, co připomínalo cigaretový papírek s filtrem. Z pochopitelných důvodů byly odstraněny z regálů a zakázány – dle velkého množství lidí naváděly děti ke kouření cigaret, a sice nepřímo.

Reklama

Další žvýkačky, které si většina dětí kupovala jen proto, že byly fanoušky postaviček Disney, byly žvýkačky Donald. Byly velmi populární, ale každá zábava jednou omrzí a žvýkačky byly na pultech regálů nahrazeny jinými.

Sevak byly mentolové žvýkačky používané jako prevence proti nachlazení, které jsme za socialismu žádali v drogeriích – jak jsme se mohli dozvědět na obalu výrobku. Ten jsme poznali jednoduše, a sice podle usmívajícího se pejska.

Oplatky

Vlnky jsou snad nejvíce pohřešované sušenky současnosti. Chybějí mnohým z nás. Chuť byla vyvážená, měly zajímavý tvar a nesměly chybět v žádné domácnosti. Jedly se jako snídaně před školou či před prací, ale i během přestávek či když jsme měli na něco chuť. Jenže před více než deseti lety zmizely z obchodů. Proč? Prý podle statistiky se nekupovaly tak jako kdysi a navíc firma chtěla dát přednost novinkám, které chystala.

Party byly další sušenky. Ne tak oblíbené jako Vlnky, ale měly svůj vlastní půvab.

Dukla sušenky se prodávaly v modrém obalu a byly to čtyři malé kostičky, které ale dokázaly uspokojit naše chuťové buňky s přehledem.

Dnes se na návštěvách nejčastěji setkáme s typickými plněnými oplatky.
Dnes se na návštěvách nejčastěji setkáme s typickými plněnými oplatky | Zdroj: AntonioGravante / Depositphotos

Šumáky

Neboli instantní nápoje této doby. Byly velmi populární. Všichni si jistě vzpomínáme na Vitacit či na Tang, či čistě na Šumák, díky kterému se šumivé instantní nápoje takto pojmenovaly. Pokud jste je někdy jedli jen tak, aniž byste do nich přidali vodu, vězte, že jste vy a vaši kamarádi nebyli jediní.

Dezerty

Dezerty byly vesměs stejné jako dnes. Vzpomínáte si ale na rakvičky, oblíbený zákusek? Korpus vypadal jako rakev a nahoře byla šlehačka. Byly velmi oblíbené a napřed dostupné pouze v cukrárnách, než se korpusy začaly prodávat samostatně. Stejně oblíbený byl i punčový dort.

Co se vyrábí dodnes

Existuje mnoho mlsek, které se uchytily a vyrábějí se dodnes. Lidé, kteří už mnoho zažili, však s láskou vzpomínají na jejich chuť za dob socialismu. Jmenovitě uvádíme Bon Pari, Fialky, Sněhulky, Deli, Kočičí jazýčky, Lentilky, žvýkačky Pedro, Hořické trubičky, různé lázeňské oplatky a turecký med.

Reklama
Reklama