Stále více lidí se dožívá a dožije 100 let. Můžeme ovlivnit délku života?

Stále více lidí se dožívá a dožije 100 let. Můžeme ovlivnit délku života?

Foto: Ljupco Smokovski / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Podle britského průzkumu máme větší šanci dosáhnout na biblickou věkovou hranici sta let, než jsme měli před mnoha lety.

Průzkum říká, že dívka narozená ve Velké Británii má dnes 30% šanci dožít se 100 let a chlapec pravděpodobnost 25%. Očekává se, že nebude žít déle pouze tato věková kategorie. Z britské populace čtyřicátníků se asi 20 % dožije stovky.

Úkol vlád je zajištění seniorů

Stárnoucí populace klade mnoho úkolů na společnost především z ekonomického pohledu - na pořízení potravin, bydlení a uspokojení životních podmínek pro všechny nové důchodce. Pro vlády vyspělých zemí to znamená vyšší výdaje na zdravotní péči a zajištění dostatku kapacit v domovech pro seniory. Demografové však varují, že stárnoucí obyvatelé nemohou jednoduše spoléhat na stát při poskytnutí všeho, co potřebují pro život po 65. roku života.

Dlouhý život versus jeho kvalita

Nasnadě je také psychologický problém pojící se ke stárnutí. Mnoho lidí prostě nemůže uvěřit, že by mohli dosáhnout takového biblického věku, a bojí se stárnutí. Pokud se kvalita života sníží, není žádoucí žít déle. Nikdo z nás opravdu neví, v jaké kondici bude, až dosáhne 80 nebo 90 let. Zda bude aktivní, nebo po zbytek života připoután k posteli. Právě z toho mají obavy.

Stáří jde téměř vždy ruku v ruce se zhoršujícím se zdravotním stavem. Budete pomalejší a začnete na věci zapomínat. Bojíte se Alzheimerovy choroby a některým lidem chybí každodenní docházení do práce.

Ovlivníme délku života?

Dožit se stovky se často váže k životnímu stylu člověka. Století mají tendenci žít zdravěji, více cvičit, méně jíst, být v psychické kondici a udržovat i pozitivní přístup. Vědci tvrdí, že středomořská strava vám může pomoci žít déle. Obsahuje hodně zeleniny, olivového oleje, ovoce a ryb.

Nebo vše řídí geny?

Jiní odborníci tvrdí, že století lidé nejsou zdravější a mají stejně špatné návyky jako lidé, kteří nedosahují tohoto věku. Říká se, že jsou to geny, které jim pomáhají dožít se požehnaného věku.

Pokročilá medicína a evoluce pomáhají

V každém případě historie ukazuje, že pokrok v medicíně a lidská evoluce nám dovolily žít takto dlouho: pravěký lovec umíral ve věku 20 až 30 let. Ve středověku se pouze asi jedna třetina všech dětí dožila věku 30 let a více. V současnosti žije v rozvinutém světě více lidí starších 45 let než těch mladších.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama