Kvíz: Vzpomínky na socialismus spousta Čechů nemůže vymazat z hlavy. Vyzkoušejte, jak moc jste na toto období již zapomněli

Kvíz: Vzpomínky na socialismus spousta Čechů nemůže vymazat z hlavy. Vyzkoušejte, jak moc jste na toto období již zapomněli

Foto: Miloň Novotný / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Doby socialismu jsou na území České republiky nenávratně pryč. Někdo na ně vzpomíná s láskou, jiný by naopak raději zapomněl. Ať tak či onak, jejich historii československému národu již nikdo neodpáře. Jak jste na tom se vzpomínkami na tento režim vy? To zjistíte v našem kvízu.

Dlouhé fronty a nedostatek jakéhokoliv zboží

Nakupování za dob socialismu se jen velmi vzdáleně přibližovalo tomu, co známe dnes. Prázdné poličky, dlouhé fronty či nemožnost obléct se podle sebe. I ta nejobyčejnější trička fungovala jako stejnokroj. Jednoduše proto, že nic jiného v obchodech nebylo. Pokud jste neměli bony a nešli jste nakupovat do tuzexu.

Téměř všechny obchody byly po roce 1948 zestátněny. Moc obchodů byla v rukou státu. Ten ale nezvládal zařídit dostatek potravin ani jejich kvalitu. Jak už to v té době ale bylo, za všechno mohli soukromníci. Vina byla sváděna na ně. A to i přesto, že se zestátněnými obchody již neměli nic společného. Situace se nelepšila po dlouhá léta. Lidé stáli frontu na maso a řezníci jim slibovali, že na ně již zítra dojde řada.

Éra samoobsluh přinesla oblibu u zaměstnanců i zákazníků

K radosti všech mohli alespoň občas zemědělské subjekty prodávat své přebytky. Nezáleželo na tom, kde jste nakupovali. I v luxusních obchodech chyběly potraviny. Pravda trošku jiné než v obyčejných samoobsluhách. Právě samoobsluhy se v období od 50. do 70. let staly obrovským hitem. Stálo za nimi heslo „Občané a občanky, poslužte si sami.“.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama