Kvíz: Vyzkoušejte si své znalosti z dob, kdy jste se snažili získat řidičský průkaz

Kvíz: Vyzkoušejte si své znalosti z dob, kdy jste se snažili získat řidičský průkaz

Foto: belchonock / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Získání řidičského oprávnění již máte za sebou? Pak si pojďte ověřit, jestli vám teoretické znalosti zůstaly v hlavě. V našem kvízu oživíte znalosti a možná se i naučíte něco nového o tom, jak se coby účastník silničního provozu na cestách chovat.

Řidičské oprávnění lze získat od 18 let

Pokud chcete na území České republiky získat oprávnění k řízení motorového vozidla, pak se musíte přihlásit do autoškoly. V případě, že žádáte o řidičské oprávnění skupiny B a chcete tedy řídit automobily do celkové hmotnosti 3 500 kg či motocykly s objemem motoru do 125 kubických centimetrů, pak musíte splnit určité podmínky. Výcvik můžete začít v 17 letech. Abyste ale dostali řidičské oprávnění, musí vám být minimálně 18 let. Samozřejmostí je pak svéprávnost žadatele o řidičské oprávnění.

Závěrečnou zkoušku lze opakovat maximálně 3krát

Získání řidičského průkazu v autoškole má ale svá pravidla. Od podání přihlášky je možné výcvik dokončit a řidičský průkaz získat nejpozději do 18 měsíců. Na závěrečné zkoušky máte maximálně 3 pokusy, které ale musíte absolvovat v rozmezí maximálně šesti měsíců. Pokud ani poté nebudete úspěšní, celou autoškolu musíte absolvovat znovu. To vás obere nejenom o čas, ale také o peníze za nový výcvik a přihlášku.

Řidič se musí vyznat v motoru a umět vozidlo udržovat

Závěrečná zkouška se skládá z praktické a teoretické části. U té praktické je budoucí řidič přezkoušen také ústně. A sice o údržbě motorového vozidla a orientaci v motoru.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama