Kvíz: Nejbohatší Češi aneb Třpyt jejich majetku a úspěchů

Kvíz: Nejbohatší Češi aneb Třpyt jejich majetku a úspěchů

Foto: Epic Cure / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Víte, kolik mají nejbohatší Češi na svém kontě? Přečtěte si tento článek a prověřte své znalosti ohledně finančně nejúspěšnějších spoluobčanech prostřednictvím kvízových otázek.

Česká Republika je domovem velmi významných podnikatelů, jejichž firmy jsou celosvětově uznávané. Následující seznam vám představí několik nejvýznamnějších českých miliardářů a jejich majetků:

Renáta Kellnerová s rodinou: po tragické smrti svého manžela převzala vedení investiční skupiny PPF, která působí celosvětově v mnoha odvětvích, zejména však v bankovnictví či telekomunikačním průmyslu.

Karel Komárek: zakladatel finanční skupiny KKCG, která se věnuje zejména energetickému, sázkařskému a IT odvětví.

Karel Komárek -
Karel Komárek – zakladatel KKCG | Zdroj: KKCG / Creative commons, CC-BY-SA

 

Radovan Vítek: největší český realitní magnát se umístil se svým majetkem 103 miliard korun na třetím místě žebříčku. Je vlastníkem firmy CPI Property Group, vlastní hotely, obchodní centra, ale také například byty a kancelářské budovy.

Daniel Křetínský: zakladatel konglomerátu, který nazval Energetický a průmyslový holding. Hlavní oblastí, na kterou je holding zaměřen, je energetika. V posledních letech však rozšiřuje své portfolio, vlastní například britskou Royal Mail a je spolumajitelem fotbalového klubu Sparta Praha

Reklama

Andrej Babiš: bývalý český předseda vlády nabyl za svého života majetku v hodnotě více než 70 miliard korun. Díky privatizaci byl schopen rozšířit svou hlavní firmu Agrofert, která se zaměřuje zejména na zemědělství, potravinářství a chemický průmysl.

Aleš Zavoral: zakladatel Alza.cz a vlastník majetku o hodnotě 65 miliard Kč. Expanduje do zahraničí a váží si soukromí, velmi zřídka se objevuje v médiích.

Zakladatel internetového obchodu Alza.cz - Aleš Zavoral.
Zakladatel internetového obchodu Alza.cz – Aleš Zavoral | Zdroj: Cernym90 / Creative commons, CC-BY-SA

Pavel Baudiš: spoluzakladatel antivirové a softwarové společnosti Avast a vlastník majetku ve výši 53,5 miliard Kč. Spolu se svým týmem vyvinul první antivirový program již v roce 1988, což bylo pouhé dva roky po objevení prvního viru. Aktuálně je také majitelem podílů v online supermarketu Rohlik.cz a pražském hotelu InterContinental.

Pavel Tykač: majitel společnosti Seven Energy AG. Jeho majetek činí 33,4 miliard Kč. Je aktivní i v bankovnictví a angažuje se v charitativních projektech.

Eduard Kučera: spoluzakladatel společnosti Avast Software. Jeho majetek je odhadován na 29,5 miliard Kč. Je také mecenášem Nadačního fondu Neuron.

Marek Dospiva: spoluzakladatel a majitel investiční skupiny Penta. Jeho majetek dosahuje 26 miliard Kč. Investuje do oblastí zdravotnictví, finance, médií a reality.

Nyní si již prověřte vaše znalosti ohledně našich nejbohatších spoluobčanech:

Čeští miliardáři patří mezi nejvýznamnější podnikatele na světě. Jejich majetek je velkým přínosem pro českou ekonomiku a jejich úspěchy jsou obdivuhodné.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama