Nejslavnější kruhový objezd v Německu přišel o svoji filmovou kulisu. Fanoušci kriminálek pláčou

Nejslavnější kruhový objezd v Německu přišel o svoji filmovou kulisu. Fanoušci kriminálek pláčou

Foto: SimonWaldherr / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

První březnový víkend roku 2024 zaútočili vandalové na kruhový objezd Eberhofer a pokáceli uprostřed stojící rozlehlou lípu. To samozřejmě nezůstalo bez povšimnutí sociálních sítí, diváků a fanoušků bláznivých krimikomedií tzv. Eberhoferkrimis.

Jen několik hodin po incidentu informovala na Facebooku skupina s názvem „Eberhofer Stammtisch - D' Koidnkiachna (Eberhoferův štamgastský stůl) o nehoráznosti způsobené na příslušné zeleni. „Kreisverkehr-Schande" (ostuda kruhového objezdu) je komentář k zásahu pilou, jež je tam vyobrazen (na zemi leží asi pětimetrová pokácená lípa). Skupina má přes 3000 členů.

Pokácený strom vyšetřuje policie (ta skutečná)

„Smutné pozůstatky pokáceného poskytovatele stínu“ však neležely na místě dlouho; pouhý den po pokácení stromu byly „piliny i s obětí“ odstraněny. Od té doby trčí ze země pouze pařez. Normálně by to byl klasický vyšetřovací úkol pro Eberhofera Franze a jeho přítele Rudiho. Pro koho? Že je neznáte?

Franz a Rudi

Čest tomu, komu čest náleží: Eberhofer Franz se konečně dočkal
Čest tomu, komu čest náleží: Eberhofer Franz se konečně dočkal "svého" kruhového objezdu. Celý Niederkaltenkirchen je nadšený. Ale dneska už je bez ikonické lípy, která ke krimikomedii neodmyslitelně patřila. | Zdroj: Zelle-power / Creative commons, CC-BY-SA

Bývalý policení šéf v Mnichově Franz Eberhofer a jeho přítel, bývalý kolega, nyní soukromý detektiv, Rudi Birkenberger a jejich největší přátelé Ignaz Flötzinger a řezník Simmerl hrají v – pro Němce – ikonických tzv. Eberhoferkrimis (Eberhoferovy kriminální případy). Kriminálky mají podobu filmové série natočené podle stejnojmenných románů německé autorky bestsellerů Rity Falkové. Původně vznikly z televizního seriálu Heimatkrimi. Po úspěchu prvního „eberhoferského" televizního filmu „Dampfnudelblues" v roce 2013 se projekt dostal do seriálové produkce. Od roku 2014 byl každý díl nejprve promítán jako film v kině a zhruba o rok později byl uveden na televizním programu prvního kanálu. Jako kulisa filmu slouží dolnobavorské městečko Frontenhausen, v seriálu je to fiktivní obec „Niederkaltenkirchen“.

Velká škoda

Ve Frontenhausenu však od smutné události vyšetřuje skutečná policie a není to žádná legrace. Dingolfingská policie odhaduje škodu na majetku na přibližně 8 000 eur (asi 200 000 korun). Také starosta Frontenhausenu, doktor Franz Gassner, je ohromen: „To je neuvěřitelné. Ten strom nikomu nic neudělal," řekl Gassner pro Mediengruppe Bayern.

Reklama

Koneckonců kruhový objezd je také určitým symbolem vztahu mezi Horním a Dolním Bavorskem: v Horním navštěvují autobusy turistů barokní zámky a svěží alpskou krajinu. V Dolním Bavorsku je to „ikonický“ kruhový objezd. Ale není jen tak ledajaký, je to kruháč Franze Eberhofera. Poněkud odlehlý objezd je nedílnou součástí známých kriminálních románů Rity Falkové; v každém díle se na něm odehrává nějaká obzvlášť bláznivá scéna. Fiktivní Niederkaltenkirchen, kde se kriminální thrillery o Eberhoferovi natáčejí, skutečně existuje. Jen se tak nejmenuje.

Skutečný Niederkaltenkirchen

Z poklidného městečka Markt Frontenhausen (tak se Niederkaltenkirchen s necelými 5 000 obyvateli skutečně jmenuje) vede úzká ulička (rychlost je omezena na 20 km/h) kolem vyšperkovaného náměstí ke kruhovému objezdu. Kruhový objezd byl kdysi navržen zcela prozaicky, aby dělal to, co kruhové objezdy dělají. Čtyři vjezdy a výjezdy, ostrůvek uprostřed, strom nahoře, hotovo. Dá se odtud dojet do Landshutu, stejně jako do Dingolfingu k BMW.

Reklama
Reklama